Hitler elfeledett szövetségesei

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

2017. szeptember 1. 08:38

A csata, amely biztosította Svájc függetlenségét

Mielőtt Svájc a katonai semlegesség szimbólumává vált volna, a kantonoknak hosszú háborúkat kellett vívniuk függetlenségük elnyerése és megőrzése érdekében. Minthogy a svájci hegyek teljesen alkalmatlanok voltak a lovas hadviselésre, érthető módon, a gyalogsági hadviselés mestereivé váltak – amit jól mutat az is, hogy a svájci zsoldosok a legkeresettebbek közé tartoztak szerte Európában.

A svájciak függetlenedési törekvéseik miatt 1315-ben szembekerültek az osztrák Lipót herceggel. Lipót el is indította seregeit a svájci területek felé, ami végül Ausztria hadtörténetének egyik legkatasztrofálisabb vereségébe torkollott.

A morgarteni csata

Miközben az osztrák csapatok egy erdős hegyszoroson vonultak keresztül Morgarten közelében, a svájciak hátulról megtámadták őket, míg az előre vezető utat kövekkel torlaszolták el. A csapdába ejtett osztrák lovasságot ezt követően a svájci alabárdosok szinte teljesen lemészárolták. Morgarteni győzelmüket követően a svájci kantonok szorosabbra vonták az együttműködésüket, így a csata egy fontos lépés volt Svájc kialakulása felé.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Lord Stanley átnyújtja III. Richárd csatatéren talált koronáját Henry TudornakA muhi csataA morgarteni csataMartell Károly és Abd al-Rahman küzdelmeA bouvines-i csataA sandwich-i csataA castilloni csataA hattíni csataHarold Godwinson halála a hastingsi csatában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!