2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelkedő gátlástalanságuknak köszönhették sikereiket a Borgiák

2022. március 2. 14:21 Múlt-kor

Szavazóshow

Rodrigo Borgia ideje akkor jött el, amikor 1492-ben elhunyt VIII. Ince pápa (1484 – 1492). Addig a bíborosi konklávé egyik legbefolyásosabb tagja Giuliano della Rovere, az Incét megelőző pápa unokaöccse volt, és esélyesnek tűnt arra, hogy pápává válasszák.

Legnagyobb riválisai a befolyásos itáliai Sforza család támogatását élvező Ascanio Sforza, és természetesen Rodrigo Borgia voltak.

Utóbbi esélyeit jelentősen rontotta, hogy spanyol volt, a bíborosok viszont többségében itáliaiak, akik ebben az időben nem rajongtak a spanyolokért, ráadásul azt is pletykálták, hogy Rodrigo családja valójában nem keresztény, hanem zsidó.

Csakhogy a pénzügyeket felügyelő Rodrigo olyan forrásokhoz is hozzá tudott nyúlni, amelyekkel della Rovere nem rendelkezett, az eltelt évek pedig pont elegendőek voltak ahhoz, hogy hatalmas magánvagyont halmozzon föl. A huszonhárom bíborosnak a kétharmadát kellett megnyernie ahhoz, hogy őt válasszák meg pápának.

A szavazás végül a negyedik körben járt sikerrel. A pletykák szerint Rodrigo négy ezüsttel megrakott öszvérrel fizette le Ascanio Sforzát, de valószínűbb az, hogy a köztük lévő megállapodások inkább azokra a tisztségekre és javadalmazásokra vonatkoztak, amelyeket Sforza később meg is kapott, mintegy tízezer dukátnyi jövedelem értékben. Rodrigo Borgia a megválasztása érdekében feláldozta milánói házát is.

Della Rovere végül nem tudta megakadályozni, hogy Rodrigo Borgiát megválasszák, mert a kezében tartott öt bíboros kevés volt ehhez.

Rodrigo Borgia VI. Sándor (1492 – 1503) néven foglalhatta el a pápai széket, della Rovere pedig elmenekült Rómából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
VI. Sándor pápa, azaz Rodrigo Borgia egy 16. századi porténAscanio Sforza egy ismeretlen lombard mester 1480-as években készült festményénCesare Borgia portréja Altobello Melone keze által, 1500 körülAz itáliai erők parancsnoka, II. Francesco Gonzaga a fornovói, avagy tarói csatában 1495-ben Jacobo Robusti, ismertebb nevén Tintoretto festményén. Az itáliai győzelem után a franciák kénytelenek voltak elhagyni a félszigetet.VI. Sándor pápa ünnepli lánya egyik házasságát egy 19. századi metszetenGiulio Bargellini: Savonarola elutasítja a VI. Sándor által felajánlott méltóságot (1897.)John Maler Collier (1850-1934): Egy pohár bor Cesare BorgiávalGiuseppe Lorenzo Gatteri: Cesare Borgia elhagyja a Vatikánt (1877.)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár