2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

1759. december 31.: Megszületik Írország leghíresebb itala

1759 utolsó napján egy fiatalember aláírt egy szerződést, mely szerint 9000 éven át bérelni fog egy rossz állapotban lévő főzdét a dublini James Streeten, évi 45 fontért. A fiatalember neve Arthur Guinness volt, és az Ír Köztársaságban ma legendás hírnévnek örvend – annak ellenére, hogy a korabeli Írország angolos, protestáns vallású elitjéhez tartozott. Apja a casheli érsek gazdasági intézője volt, ő maga azonban úgy döntött, sörfőzésből fog megélni.

Mivel ekkoriban már volt a városban mintegy 70 különböző sörfőzde, úgy tűnhetett, hogy a Guinness márka sikerére kevés esély van. Az országban a tömény szeszes italok népszerűbbek voltak a söröknél, amelyek többsége igen gyatra minőségű volt. Guinness vállalkozása azonban virágzásnak indult, és 1767-re a Dublini Sörfőzők Testülete mesterévé választotta.

Guinness csaknem 40 évvel későbbi halálakor a főzde már évente 20 000 hordóval állított elő a híres fekete folyadékból. Az első világháború 1914-es kitörésére a Guinness volt a Brit Birodalom legnagyobb sörgyártója. Sikerének kulcsa a porter típusú sör felkarolása volt – az ital a nevét London utcai és vízi áruszállítóiról kapta, és sokáig csak hozzájuk kapcsolták a fogyasztását. Sötét, nehéz sör volt, amely pirított árpából készült, és sokkal ízesebb volt, mint a Dublin sörfőzdéire korábban jellemző vékony világos sörök. A közhiedelemmel ellentétben a recept Arthur Guinness ideje óta jócskán átalakult – nem feltétlenül biztos, hogy a márka alapítója napjainkban felismerné az aláírásával ellátott üvegekben lévő italt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov (kép forrása: BBC)A Wright Flyer első repülése (kép forrása: CNN)A régi, tukános Guinness-hirdetések egyike (kép forrása: historyextra.com)XVI. Lajos tárgyalása (kép forrása: fineartamerica.com)Cicero szobra (kép forrása: fee.org)A halottak tömegsírba temetése Wounded Knee-nél 1891 januárjában (kép forrása: Wikimedia Commons)A Hagia Szophia napjainkban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár