2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kettős gyilkosság többszörös kérdőjellel: a szarajevói merénylet rekonstruálása

2022. június 28. 15:00 Aknai Katalin , Molnár F. Tamás

Ferenc Ferdinánd és feleségének meggyilkolása a történelmi közhely ideális modellje. Tudni vélünk mindent, ami lényeges, és már lapozunk is tovább, hiszen ez csak egy epizód, ha úgy tetszik egy prológus az európai civilizáció ősbűnéhez. Érdemes-e a következmények horderejéhez képest annyira apró, mikrotörténeti mozzanatot vizsgálni, mint amilyen egy lövedék bemeneti nyílása vagy a fej elfordításának a szöge? Továbbá mit mondanak nekünk a korabeli sajtóillusztrációk a 20. század legelső kataklizmájához vezető merényletről? Ebben lehet segítségünkre a történelem és az orvostudomány közös kutatása.

szarajevói merénylet

Egy tragikus esemény az illusztrátorok lapjain 

Szarajevóban az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökös főhercegét és feleségét szállító autó a Miljacka folyócska partján futó Appel Quay-on a Latin-hídnál lévő sarkon utat tévesztve megállt, hogy visszatolatva folytassa útját. A kocsi mellett, a járdán álló Gavrilo Princip, a gyilkosságra szervezett Fekete Kéz terrorcsoport egyik tagja közvetlen közelből két revolverlövést adott le. Az első lövés a hercegnőt, a második a trónörököst érte, és mindkettő halálos volt.

A jobb hátsó ülésen utazó Chotek Zsófia hercegnő azonnal, míg a nyakán megsebesült főherceg tíz perc múlva halt meg a közeli palota sezlonján. A még aznap éjjel elvégzett boncolás, a rendőri és ügyészi vizsgálatok, a bírósági eljárás számos lényeges részletet tisztázott, amelyet a későbbi emlékiratok, személyes beszámolók és a két háború közötti publikációk részint árnyaltak, részint tovább ködösítettek.

A merénylet híre órákon belül elterjedt a világsajtóban, és a trónörököspár meggyilkolásának reakcióját a nemzeti, kulturális szimpátiáktól függetlenül a megdöbbenés uralta. A merényletről mind pontosabban tudósítani akaró sajtóorgánumok a riportfotók hiányából fakadóan úgynevezett fantáziarajzokat mutattak be az olvasóiknak. A főhercegi pár hivatalos fotóin, ceremoniális képein kívül a kor fényképezéstechnikai adottságai miatt másra nem is igen hagyatkozhattak.

Ma sem nagyon ismerünk az egyik összeesküvő letartóztatását rögzítő képen, illetve a Latin hídhoz közeledő főhercegi autó fotóján kívül más egyidejű vizuális dokumentumot. A kor sajtójában bevett megoldás ezért az események élményszerű bemutatására a rövid képsorozat, az alkalmazott grafika volt. Jelen tanulmányunk fő tárgya ezen sajtógrafikák történeti hitelességének vizsgálata, és a kánonba merevült képi validitásuknak elemzése. 

Amint az várható volt, a bécsi lapok illusztrátorainak munkái tükrözték leghűségesebben a szarajevói események valóságát. A bécsi Illustrierte Kronen Zeitung rajza, amely mintha Gavrilo Princip mögötti-optikával készült volna, szinte fényképszerű hitelességet áraszt magából.

A valóságban azonban Gavrilo Princip a járdán állt és nem az úttesten, kissé hátrább, a sofőrrel egy magasságban. Az első lövés nem az ajtót érte, ahogy azt a rajz mutatja, hanem az oldalsó panelt ütötte át. Ez utóbbi momentum egyébként egyetlen más ismert illusztráción sem szerepel. Érdekes, hogy csak a német illusztráción látszik majd a sofőr oldali pótkerék: innen ez hiányzik. Viszont a leadott lövések sorrendjének megfelel az a tény, ahogy Chotek Zsófia már az ülésbe roskad. Az újságolvasó eközben a második lövés pillanatát szemléli: a főherceg mereven néz gyilkosára.

Ezzel szemben a Neue Freie Presse képtudósításán már azt láthatjuk, hogy a főherceg a felesége felé hajolt, amikor a lövés érte, ami egy önfeláldozó, védő mozdulatnak felel meg. Több bécsi és a Monarchia egyéb nagyvárosi napilapjában is számos utalás található e gáláns magatartásra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A támadás helyszíne  FF: Ferenc Ferdinánd, SvC Sophie von Chotek, GP: Garvrilo PrincipGavrilo Princip letartóztatásaA Gräf & Stift sportkocsi a Bécsi Hadtörténeti Múzeumban (forrás: wikipédia / Andrzej Barabasz (Chepry) / CC BY-SA 3.0)A bécsi Illustrierte Kronen Zeitung címlapjaFelix Schwormstadt illusztrációja a lipcsei Illustrierte ZeitungbanA francia Petit Journal színes rajzán a feleségét védő, és a lövéstől összeeső Ferenc Ferdinándot Zsófia a karjaiban tartja I.A francia Petit Journal színes rajzán a feleségét védő, és a lövéstől összeeső Ferenc Ferdinándot Zsófia a karjaiban tartja II.Az olasz La Domenica della Corriere rajzán a hercegnő operai mozdulattal veti magát a pisztoly és férje közéA tényleges bemeneti nyílás magasságában képezett nyaki CT kép. Zöld pontozott vonal: a feltételezett lőcsatorna. Az „a” képen, amennyiben szemből érkezett volna a lövedék, úgy elkerüli a nyakcsigolya testét, át is halad a nyakon.  Balra kifordított nyaknál lehet csak olyan lőcsatornát képezni, mely elkerüli a nyaki ütőeret (pirossal), sérti a nyaki gyűjtőeret (kékkel) és a csigolyatestbe (fehér) ékelődik. A nyak pozíciója ahhoz, hogy a boncleletben rögzített sérülések keletkezzenek (ép nyaki ütőér, sérült gyüjtőér, a nyakcsigolyába ékelődött lövedék). Az egyes képletek viszonyát nyaki ultrahanggal ellenőriztük.  Kereszt jelzi a bemeneti nyílást. A nyaki gyűjtőeret (vena jugularis) kék vonal mutatjaA fekete-fehér fotón jól látszik, hogy a vérzés forrása a jobb oldalon van, a gallér alatt. I.B Hazelton újságillusztrációja alapján készített olajkép

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár