2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keksszel a szex és a falánkság ellen

2022. február 11. 09:50 Múlt-kor

Sylvester Graham számára nyilvánvaló volt, hogy Amerika letért az erény útjáról. A presbiteriánus lelkész úgy vélte, az erkölcsi hanyatlás egy szentségtelen étkezési szokás eredménye, és szigorú étrendet állított össze, hogy kigyógyítsa a társadalmat a kórból.

A bűnös, gyári étel

Az 1830-as évek időszaka a vallási átalakulás kora volt az Egyesült Államokban. A Második Nagy Ébredésként ismert periódus a mormonizmus megjelenését és az evangéliumi kereszténység (nem összetévesztendő az evangélikus egyházzal) robbanásszerű elterjedését hozta. Az amerikaiak csapatostul gyűltek a hitszónokok prédikációit hallgatni, amelyek a nemzet morális romlásának okát az alkohol és a dohányzás terjedésében látták.

Ebben a közegben nyilvánította ki Sylvester Graham, hogy az amerikaiak étrendje is hozzájárult ahhoz a bizonyos romláshoz, és hogy az egészséges étkezés erkölcsi szilárdsághoz is segít. Graham számára ez az alkohol, a hús és a feldolgozott élelmiszer feladását jelentette. A lelkész egyúttal saját találmányát, a durvára őrölt búzalisztet is népszerűsítette, amely később a róla elnevezett Graham-keksz alapjául is szolgált. De mielőtt a kekszre gyerekek milliói olvasztottak volna mályvacukrot és csokoládét a tábortűz fölött, egy szent étrend része volt, amely a bűntől távol, Istenhez pedig közel tartotta az embereket.

Graham 1794. július 5-én született a Connecticut állambeli Suffieldben, így felnövése Amerika iparosodásának idejére esett. A városokban élők száma növekedett, és új meg új gyárak ontották a megélhetésükhöz szükséges kenyeret. Graham édesapja még a fiú csecsemőkorában elhunyt, így a gyereket rokonai nevelték fel vallásos szellemben. Már fiatalon érdekelni kezdte az alkoholos italok fogyasztása ellen küzdő mértékletességi mozgalom is.

Miután 1826-ban felszentelték, legelső szószékről elmondott beszédében két alapvető gonoszra vezette vissza Amerika romlását: a szexre és a falánkságra. Hogy a testi vágyakat lelohassza, Graham olyan étrendet javasolt, amely nélkülözte az ízesítést, a húst és a fűszereket, amelyek Graham szerint bűnös gondolatokat ébresztettek az emberekben.

Graham kiemelten kritizálta a kenyeret, amelyet a morális hanyatlás középpontjában látott: szerinte régen az amerikaiak otthon sütött, teljes kiőrlésű kenyeret ettek, napjaiban pedig rákaptak a gyárakban készült, „hitvány” fehér kenyérre.

Az élelmiszer-biztonsági szabályozások előtti korban Graham gyanakvása nem volt teljesen alaptalan: a pékek gyakran kiegészítették a lisztet krétaporral vagy agyaggal. Az efféle kenyerek vásárlása helyett Graham megalkotta saját teljes kiőrlésű lisztjét, amit ma Graham-lisztként ismerünk, és követőit is arra biztatta, hogy ebből a nehéz, durvára őrölt lisztből süssenek kenyeret. De ez csupán a kezdete volt bizarr táplálkozási tanácsainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy kupac modern Graham CrackerGraham Cracker 1915-bőlDr. John Harvey Kellogg, Graham híve és a kukoricapehely megalkotójaS'more: Graham Cracker, mályvacukor és csokoládé

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár