2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

2021. szeptember 22. 15:07 Múlt-kor

Az Egyesült Államok legvéresebb háborúja egyes számítások szerint közel egymillió fő halálát eredményezte. A veszteségek nemcsak emberéletekben, hanem vagyoni kárban is jelentkeztek, főként a déli államokban váltak nagy kiterjedésű területek az átvonuló hadseregek áldozatává. De a háborúnak nemcsak vesztesei, hanem győztesei is akadtak. Olyan figurák, akik kiváló üzleti vagy politikai érzékről tettek tanúbizonyságot, és míg százezrek maradtak a csatamezőkön, addig ők mesés vagyont vagy nagy befolyást szereztek. Közülük mutatunk be néhány jellegzetes alakot.

J.P. Morgan
Az engedély nélküli fényképezés miatt dühös John Pierpont Morgan a fotós felé üt sétapálcájával, 1910. május 11.

A milliomos feltaláló

Samuel Colt sokáig sikertelen feltalálónak számított, olyannyira, hogy még a fegyvergyártásból is kiszállt egy időre, miután nem kapott elegendő megrendelést.

Ekkor sem pihent azonban, ugyanis Samuel Morse-szal, a távíró feltalálójával kezdett közös vállalkozásba. Ennek keretében született meg a víz alatti kábel és a víz alatti robbanószerkezet ötlete is.

1847-ben azonban visszatért korábbi ötletéhez, a forgótáras pisztolyhoz, és annak korai hibáit kiküszöbölve, ismét belevágott a gyártásba. 1847-ben Texas állam rangerei ezer darabot rendeltek tőle, miután hatékonynak bizonyultak az indiánok elleni harcban.

Colt eleinte társával, Eli Whitney Blake-kel gyártatta le a fegyvereit, később megalapította saját gyárát a connecticuti Hartfordban. A Mexikó ellen vívott háború aztán nagyobb katonai megrendeléseket is biztosított számára.

Colt egyszerűsítette a gyártást, szabványalkatrészeket készíttetett, és a munkásait csak egy-egy folyamat elvégzésére specializálta. Emellett rendszeresen ajándékokkal lepte meg az európai és az amerikai megrendelőit is, például névre szóló gravírozott fegyverekkel.

Bőkezűen támogatta az északi szenátorokat, részben ennek is köszönhető, hogy cége jelentős megrendeléseket kapott, amelyeket a piaci árnál drágábban teljesített, miközben versenytársai hoppon maradtak.

1861-ben váratlanul árulónak kiáltották ki a sajtóban, mert a Konföderációnak is adott el fegyvereket (bár az ekkor még nem esett tiltás alá). Hogy a további vádakat megelőzzék, Connecticut államban ezredesként léptették be a seregbe.

A csatamezőn végül soha nem kellett helyt állnia. Az 1862 januárjában elhunyt Colt 15 millió dolláros vagyont hagyott örökül maga után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A New York-i zavargók harca a hadsereggel, 1863. júliusGeorge OpdykeUlysses S. Grant a Cold Harbor-i csata közben, 1864. júniusSamuel ColtSimon CameronJ. P. Morgan 1902-benA Hall-féle hátultöltős karabély egy példánya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár