2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Jogszerűtlenül ismerték el a balti államok függetlenedését?

2015. július 1. 09:47 MTI

Az orosz főügyészség egy beadvány alapján megvizsgálja, hogy jogszerű volt-e az egykori szovjet hatóságoknak az az 1991-es döntése, amellyel elismerték a három balti állam - Lettország, Litvánia és Észtország - kiválását a Szovjetunióból - közölték kedden Moszkvában, megerősítve az erről szóló sajtóértesüléseket.

Tüntetés Észtországban

"Valóban benyújtottak egy beadványt képviselők az orosz főügyészséghez" - erősítette meg az AFP francia hírügynökség érdeklődésére a hatóság egyik szóvivője. "Folyamatban van a beadvány tanulmányozása, az orosz törvényekkel összhangban" - tette hozzá a szóvivő, anélkül, hogy részletekre kitért volna.

Az Egységes Oroszország orosz kormánypárt két parlamenti képviselője június közepén jelentette be, hogy levelet intézett Jurij Csajka főügyészhez. Azt kérték, hogy tanulmányozza a Szovjetunió Államtanácsának 1991 szeptemberében, három hónappal a Szovjetunió felbomlása előtt történt létrehozását. Ez a szerv a beadvány szerzői szerint számos olyan döntést hozott, amelyek "rendkívüli mértékű kárt okoztak az ország szuverenitásának, védelmi képességeinek és a nemzetbiztonságnak".

A beadványt arra alapozták, hogy 1991. szeptember 6-án az Államtanács elismerte Litvánia, Lettország és Észtország mintegy egy évvel korábban kinyilvánított függetlenségét, anélkül, hogy kezdeményezte volna a Szovjetunió alkotmányának megfelelő módosítását. Az orosz ügyészségi eljárás hírét felháborodással fogadták a ma EU-tag Litvániában, Linas Linkevicius külügyminiszter "provokációnak" nevezte azt. A Bécsben tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságírók kérdésére azt mondta, hogy nem tud a beadványról. "Nem hallottam senkit beszélni erről a beadványról. Egy dolgot tudok: azt, hogy diplomáciai kapcsolatot tartunk fenn a balti államokkal" - mondta Lavrov.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár