2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

James Cameron is segít múzeumba juttatni a legnagyobb Titanic-gyűjteményt

2018. július 25. 16:16 MTI

James Cameron, a Titanic című film rendezője és a hajó roncsait felfedező Robert Ballard is támogatja brit múzeumok egy csoportját, amely meg akarja vásárolni a luxusgőzösről származó mintegy 5500 műtárgyat.

A kampány szervezői kedden jelentették be, hogy 15 millió fontot (5,5 milliárd forintot) akarnak összegyűjteni, hogy megvásárolhassák a jelenleg egy amerikai vállalat tulajdonában lévő kollekciót. A brit múzeumi csoport hozzátette: a műtárgyak jövője bizonytalan, mivel a vállalat csődöt jelentett.

A műtárgyak között van a hajótest egy része és ott szerepel a hajó nagy lépcsősorát díszítő bronz kerub is. A több ezer tárgyat magában foglaló kollekciót számos mélytengeri merüléssel, 1987 és 2004 között hozták a felszínre. A vásárlási szándékát bejelentő csoportban szerepel a Greenwichi Királyi Múzeum, az Észak-írországi Nemzeti Múzeum, továbbá a Titanic Belfast múzeum és a Titanic Alapítvány.

A Titanic Belfast honlapján kedden megjelent közlemény hangsúlyozza, hogy amennyiben a vállalkozás elbukna, félő, hogy magángyűjtőknek árusítják ki a gyűjteményt. „A történelem egy hihetetlen darabjáról van szó, az elbizakodottság iskolapéldájáról. Ha kiárusítják és magánkézbe kerül, eltűnik a közönség szeme elől.”

A gyűjtemény szertefoszlik és soha többé nem lehet egyesíteni” – figyelmeztetett Cameron, akinek a Titanic katasztrófájáról készült 1997-es filmje Leonardo DiCaprióval és Kate Winslettel a főszerepben világszerte hatalmas sikert aratott, és minden idők addigi legnagyobb bevételű mozija lett. A National Geographic Society 500 ezer fonttal (183 millió forinttal) támogatja a gyűjtemény megőrzését célzó kezdeményezést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár