2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Titanic hat kínai túlélője, akiket elfeledett a történelem

2018. július 18. 13:21 Múlt-kor

1912. április 15-én mintegy 2224 ember tartózkodott az elsüllyeszthetetlennek tartott, azóta legendássá váló Titanic fedélzetén, amikor az egy jéghegynek ütközve elindult utolsó útjára – a tenger fenekére. Az utasok közül mindössze 710-en élték túl a katasztrófát. A túlélők soraiban találunk hat kínai férfit is, akiknek sorsát csak egy évszázaddal később ismerhette meg a közvélemény.

Löo Ping, Fang Lang, Csang Csip, Ah Lam, Csung Foo, Ling Hoo, Löo Ling, és Len Lam – így hívták azt a nyolc kínai férfit, akik egy közös jeggyel szálltak fel a Titanicra mielőtt az nekivágott volna útjának az Egyesült Államok felé. A kínaiak a harmadosztályon utaztak és – hasonlóan oly sok más utastársukhoz – egy jobb élet reményében vágtak neki a hosszú útnak.

Löo Ling, és Len Lam valószínűleg a hajóval együtt hullámsírban lelték halálukat azon a végzetes éjszakán, hat társuk azonban túlélte a katasztrófát. Néhányan közülük az utolsó mentőcsónakban tudtak helyet szerezni maguknak, míg mások a tengeren lebegő roncsdarabokba kapaszkodva vészelték át a mentőhajó megérkezéséig tartó időszakot.

Bár a süllyedő hajón senkinek nem volt egyszerű dolga, a kínaiaknak még a velük kapcsolatos ellenérzésekkel is meg kellett küzdeniük. A korabeli Egyesült Államokban ugyanis már a 19. század közepétől fogva általános gyűlölet övezte az egyre nagyobb számban érkező kínai bevándorlókat. A „sárga veszedelemtől” való félelem egészen odáig vezetett, hogy 1882-ben egy törvény 10 évre felfüggesztette a Kínából való bevándorlást, majd ezt a tiltást 1892-ben újabb 10 évre meghosszabbították. 1902-ben aztán végleg illegálissá nyilvánítottak mindenféle Kínából érkező bevándorlást. A törvényt csak a második világháború idején – amikor Kína az Egyesült Államok szövetségeseként harcolt – vonták vissza.

Mindezt a Titanic kínai túlélői hatványozottan is megtapasztalhatták. Az utolsó mentőcsónak egyik utasának beszámolója szerint, amikor az egyik vízben hánykolódó kínai a csónak felé úszott, a csónakot irányító tiszt sokáig vonakodott felengedni őt, mondván, hogy „másokat inkább megéri megmenteni, mint egy japcsit.” Végül a többi utas kérlelésére a fuldokló kínai felkapaszkodhatott a csónakra.

Az irántuk való ellenszenv a katasztrófa után is megnyilvánult. A sajtó – szemben a többi túlélővel – valóságos gazemberekként tüntette fel a kínaiakat. Egy híradás például arról számolt be, hogy a kínaiak csak „potyautasként”, az „ülések alatt elrejtőzve” jutottak fel a mentőcsónakra. A többi túlélő beszámolói ezt a vádat azonban sosem támasztották alá, ellenben volt aki úgy emlékezett vissza, hogy a csónakban ülő kínaiak példásan kivették a részüket az evezésből.

Bár a Titanic túlélőire jellemzően óriási rivaldafény hárult, a hat kínait „lényegében kiírták a történelemből” – fogalmazott Steven Schwankert történész, aki egy évszázad múltán most feldolgozta és a nyilvánosság elé tárta a történetet. A kutató igyekezett felderíteni a hat túlélő további sorsát is, amit nagyban nehezített, hogy a korabeli angol és amerikai hatóságok jellemzően helytelenül írták le az ázsiai neveket.  Annyi bizonyos, hogy a kínaiakat – a korabeli törvényeknek megfelelően – kitoloncolták az Egyesült Államokból és ezt követően valamennyien visszatértek Kínába. A további eredményeket egy hamarosan megjelenő, a „The Six” című dokumentumfilmben fogják bemutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kínaiak jegye

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár