2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Inka kislány 500 éves múmiáját kapta vissza Bolívia

2019. augusztus 22. 11:09 MTI

Inka kislány 500 éves múmiáját kapta vissza Bolívia 129 évvel azután, hogy a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak ajándékozták. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissen fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szakértők szerint az inka civilizáció utolsó éveiben élhetett az Andok felföldjein a mai La Paz közelében.

Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

„Noha az utókor Nustának nevezte, nem tudjuk, valóban nemes volt-e, ezt csak genetikai elemzések után mondhatjuk meg” - közölte William A. Lovis antropológus, aki éveken át dolgozott a múmia visszaadásán, amelyet végül több mint két hete szállítottak vissza a La Paz-i amerikai nagykövetség segítségével.

Novembertől bolíviai tudósok és külföldi szakértők újra megvizsgálják a leletet, addig a sírmellékletek kíséretében november 2-án, halottak napján kiállításon lesz látható.

A kutatók számos rejtélyre keresnek választ. Az ajmara lányt eredetileg kősírba helyezték szandáljával, egy kis agyagedénnyel, tasakokkal, tollakkal és sokféle növénnyel, köztük kukoricával és kokával együtt, talán mert az Andok több népe úgy vélte, az ajándékok segítik az átjutást a következő életbe.

„Lehetséges, hogy a lány fontos szerepet töltött be és az is, hogy a sírmellékleteknek rituális jelentősége is volt. Azt sem zárhatjuk ki, hogy az inka istenek kiengesztelésére, áldozatul ölték meg” - magyarázta Lovis.

Nusta nyolcéves lehetett, amikor meghalt, láma- és alpakafonalból szőtt ruhában temették el. Ezeket a patásokat több mint négy évezrede háziasították az Andokban, ma is élnek Bolívia, Peru, Argentína és Chile fennsíkjain.

David Trigo, a La Paz-i Nemzeti Régészeti Múzeum vezetője szerint a jó állapotban fennmaradt tárgyak olyan társadalmak életébe engednek bepillantást, amelyeket alig ismerünk. A maradványokat egyelőre a La Paz-i régészeti múzeum hűtőkamrájában őrzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár