2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyen sem volt még: Csepel motorkerékpárra is lehet licitálni a BÁV művészeti aukcióján!

2022. november 25. 18:20 MTI

Először szerepel oldtimer motorkerékpár a BÁV művészeti aukciójának tételei között, amelyekre december 6-7-én lehet majd licitálni a MOM Kulturális Központban.

Csepel
Egy Csepel 125 típusú motorkerékpár (Kép forrása: Fortepan / Fortepan)

A hagyományos árverési kínálatban meg lehet találni egyebek mellett Teleki Sámuel erdélyi főkancellár kínálótálját, több Vaszary János- és Rippl-Rónai József-festményt, valamint egy nyolc millió forintról induló Breguet arany karórát is – közölte a BÁV az MTI-vel.

A BÁV 80. művészeti aukcióján két oldtimer motorkerékpárral is kedvez a veterán járművek rajongóinak. Az egyik egy kétütemű, 250 köbcentis modell, amely 1953-ban készült a Csepeli Motorkerékpárgyárban. Az ikerdugattyús néven emlegetett Csepel 250 U típusú darab 2,4 millió forintos licitről indul.

A festmények között Vaszary János 1901-ben készült Nő enteriőrben című képe 3,6 millió forintos, míg a Tatai park című alkotás 18 millió forintos kikiáltási árról indul. Rippl-Rónai József Olvasó dáma című festményének licitje 7,5 millió forintnál kezdődik, Kernstok Károly Nyergesi kert című alkotása pedig 5,5 millió forintos kezdő áron szerepel a katalógusban.

Utóbbi különlegessége, hogy a művész egy korábbi, a Fának támaszkodó fiúakt tanulmányát ennek a képnek a hátuljára készítette el. A festő célja vélhetően a vászon újbóli felhasználása volt.

Az aukciós tételek között szerepel egy Patek Philippe arany zsebóra is, amelyet eredeti dobozában és csaknem 100 éves tanúsítványával együtt, szinte érintetlen állapotban árvereznek el, 900 ezer forintos kikiáltási árról, egy Breguet Tradition arany férfi karóra pedig 8 millió forintról indul.

A mintegy 250 éves manufaktúrából származó darab hagyományos, kézi felhúzós szerkezettel rendelkezik, és egyedi kialakítású számlapján különálló segédkörök szolgálnak két választott időzóna megjelenítésére.

Az ékszerek között a Bulgari B.Zero1, a Chopard Happy Diamonds és a Cartier Love kollekció darabjaira lehet majd licitálni, de számos egyedi briliáns is szerepel a kínálatban. Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amelynek kikiáltási ára 10 millió forint.

Kellner Ágnes antropozófus a Magyar Waldorf Szövetségre hagyott tárgyai közül hat ékszert bocsátanak árverésre, de szerepel a kínálatban Teleki Sámuel erdélyi főkancellár 72 darabos étkészletének egyik darabja, egy ezüst kínálótál is, amely 7,2 millió forintos árról indul majd.

A sorozat egyes elemei jelenleg az Iparművészeti Múzeumban találhatók. Az aukción több Zsolnay műtárgy is szerepel, amelyek közül kiemelkedik egy 1,8 millió forintról induló különleges szecessziós váza is.

Az árverést megelőző másfél hétben a licitre kínált mintegy 700 tétel személyes megtekintésére a BÁV ART Aukciósházban ingyenes kiállítás keretében nyílik lehetőség, november 26. és december 4. között, de az árverési tételek a BÁV honlapján is megtekinthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár