2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Victor Vasarely grafikái is kalapács alá kerülnek a BÁV árverésén

2022. február 16. 19:35 MTI

Victor Vasarely optikai csalódást keltő műveire, valamint Marc Chagall, El Kazovszkij vagy Bak Imre munkáira is lehet licitálni a BÁV grafikai aukcióján, amelyet február 22-én tartanak az aukciósház apszistermében Budapesten, illetve online az axioart.com oldalon.

A 16. századtól a napjainkig tartó időszakot átívelő, több mint 260 tételt felvonultató grafikai árverésen az optikai művészet mesterének tartott Victor Vasarely több alkotását kínálják az érdeklődőknek – tájékoztatta a BÁV az MTI-t kedden.

Vasarely a legegyszerűbb mértani elemek és vibráló színek ötletes variálásával a mélység és a mozgás illúzióját, vagyis optikai csalódást kelt a képek szemlélőiben. A Vancouver-sorozatból való, 360 ezer forintos kikiáltási árról induló, Lum című szitanyomata jól reprezentálja azt a hipnotikus hatást és könnyű befogadhatóságot, ami annyira népszerűvé tette képeit itthon és külföldön egyaránt – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a modern külföldi művek közül kiemelkedik Marc Chagall 100 ezer forintról induló litográfiája. Az Eiffel-torony vörös szamárral című alkotás egyszerre táplálkozik az orosz–zsidó művész gyermekkorának emlékeiből és új otthona, Párizs képeiből.

Az aukció legdrágább, 950 ezer forintról induló műve az orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjává vált El Kazovszkij vegyes technikával készült, Tájkép 2 szereplővel című grafikája lesz.

A közlemény szerint a Budapesti Műhely, ahol számos most árverésre kerülő szitanyomatot készítettek, az 1970-es években sokat tett az absztrakt művészet népszerűsítéséért. Fajó János Variációk I. és II. című művei 380 ezer forinttól, Bak Imre Hommage á Ady című alkotása 280 ezer forinttól kelhet el, de szerepel az anyagban Nádler István Madár című műve is.

Kiemelkedő darab még Gyarmathy Tihamér 1973-ban készült, Fekvő Hold című akvarellje, amelynek kikiáltási ára 480 ezer forint. A sejtelmes alkotás a művész által kialakított lírai absztrakt világba enged bepillantást.

Az aukció legrégebbi darabjai Gerlóczy Gedeon híres gyűjteményéből származnak. Licitálni lehet egyebek mellett Johann Sadeler Szent Jeromost a barlangban ábrázoló rézmetszetére 1575-ből, vagy Giovanni Battista Romero 1805-ben készült, a római szenátus megtámadását megörökítő grafikájára. A klasszikusok mellett az árverés átfogó képet ad a háború utáni innovatív képzőművészeti irányzatokból is.

Az árverési anyagban szerepelnek még Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Mednyánszky László egyedi rajzai, Perlrott Csaba pasztellképe, Egry József, Feszty Árpád tusrajzai és Rippl-Rónai József linómetszete is.

A grafikai aukció kiállítása február 21-ig tekinthető meg a BÁV Aukciósházban – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár