2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Így hangzik egy 3700 éves fogyasztói panasz Babilonból

2015. március 2. 08:38

Sokan átélhettük már a pillanatot, amikor a futár megérkezése után kinyitjuk a várva várt küldeményt, de annak minőségét látva azonnal égnek áll a hajunk. Nos, ez nem volt másként 3700 évvel ezelőtt sem. A londoni British Museumban található egy i. e. 1750 körül készült babiloni agyagtábla, amelyen a vevő két rézércszállítással kapcsolatos panaszait jegyezte le.

A Nanni nevű megrendelő az eladónak, Ea-nasirnak egy agyagtáblára írt üzenetében arról panaszkodik, hogy a rézércszállítmányok rossz minőségűek és sérültek voltak, késve, ráadásul rossz helyre érkeztek.

A dühös Nanni panaszos levele így hangzik:

„Amikor találkoztunk, a következőket mondtad nekem: »Odaadom neked Gimil-Sin kiváló minőségű rézöntvényeit.« Ezt ígérted, ám ígéreted nem teljesült. Mikor megérkezett a kevésbé kiváló áru, ezt mondtad: „Ha akarod, vidd, ha nem kell neked, menj innen!”

Mégis minek nézel te engem, hogy egy olyasvalakit, mint én, ilyen megvetéssel illetsz? Elküldtem egy emberem, hogy visszakövetelje a pénzemet, amelyet letétbe helyeztem nálad, ám te többször is üres kézzel küldted vissza. Van még valaki a Telmunnal kereskedők között, aki így bánik velem? Egyedül csak te kezelted az üzeneteimet ily megvetéssel.

Ezt követően nem fogadok el bármilyen rezet tőled, csakis olyat, ami megfelelő minőséggel bír. A jövőben az árut a saját udvaromon fogom kiválogatni, és élni fogok visszautasítási jogommal azért, mert ilyen lekezelően bántál velem.”

Az Úr városában feltárt ékírásos agyagtábla igen különleges, hiszen kevés ehhez hasonló tartalmú maradt fenn, de a következő szófordulat miatt is egyedinek nevezhető: „a Telmunnal kereskedők”. Telmun (vagy ismertebb nevén Dilmun) egy államközösség volt egy Perzsa-öbölben található szigeten, amely ma a Bahreini Királyság. A korszakban az „alik Tilmun” megnevezés (jelentése: „aki Dilmunba megy), azokra a kereskedőkre vonatkozott, akik a Perzsa-öböllel voltak kapcsolatban, s elképzelhető, hogy a levélben említett réz is onnan származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár