2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Igazán drágán adták az életüket a Huszein-fiúk

2018. július 22. 08:36 Múlt-kor

„Jöjjenek ki, vagy megrohamozzuk az épületet!” Az arab nyelvű figyelmeztetést még pár percig ismételgették a házat körülvevő amerikai erők, lehetőséget adva a benntartózkodóknak, hogy ép bőrrel, egyben távozzanak az épületből. A kelepcébe csaltak azonban másként döntöttek és AK-47-eseikkel megszórták a101. légi szállítású hadosztály és a speciális kommandósok állásait. A fedezékeik mögött tartózkodó katonák, a rájuk zúduló golyótenger közepette konstatálták, hogy a bujkáló iraki diktátor Szaddám Huszein fiainak, a 39 éves Udaj és a 37 éves Kuszaj Huszeinnek a kézre kerítése nem lesz sétagalopp.

A Huszein fivérek kézre kerítése az Irakot 2003. március 20-án megtámadó amerikai vezetésű koalíciós erők egyik kiemelt feladatai közé tartozott. A vadászatot megkönnyítendő az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák között kártyacsomagokat osztottak ki, a lapokon pedig nem fürdőruhás nőket, hanem az 55 legkeresettebb iraki funkcionáriust jelenítették meg: Kuszajt treff ászként, bátyját Udajt kör ászként, míg a nagyfőnököt, Szaddámot pikk ászként.

Szaddam idősebbik fiára Udajra az iraki elit kezdetben úgy tekintett, mint a diktátor örökösére, de az autó- és nőbolond utód agresszív és kiszámíthatatlan viselkedésének köszönhetően fokozatosan diszkreditálta magát. A pohár akkor telt be igazán, amikor a fékezhetetlen Udaj egy nyilvános fogadáson megölte apja ételkóstolóját. Szaddám őrjöngött, gyakorlatilag száműzte idősebbik fiát és bosszúból felgyújtatta annak sportautó gyűjteményét. Egy rövid szünet után Udajnak azonban sikerült konszolidálni magát és elfoglalhatta az Iraki Olimpiai Bizottság és az Iraki Futball Szövetség vezetői székét. Elnökként itt is gyorsan hírhedté vált, a gyengén muzsikáló sportolók rendszerint komoly fizikai büntetésekkel, megaláztatásokkal, és kínzásokkal kellett, hogy szembe nézzenek.

Kuszaj, mint a belső biztonsági erők parancsnoka szintén nem vacillált, és bátran nyúlt az erőszakhoz céljai és a hatalom megtartása érdekében. Rengeteg politikai aktivista halála száradt a lelkén, de oroszlánrészt vállalt a síiták 1991-es felkelésének brutális elfojtásában is.

Törvénytelen gyilkosságok, számtalan megkínzott férfi és megerőszakolt nő; nem csoda, hogy amikor az amerikai hadsereg egységei Moszulban 2003. július 22-én körbevették búvóhelyüket a Huszein fivéreknek nem fűlt a foguk ahhoz, hogy feltett kézzel kisétáljanak az épületből. Az amerikaiak egyébként egy besúgó rokon segítségével akadtak rájuk és a nyomravezetőnek nem kevesebb, mint 30 millió dollárt fizettek.
A katonáknak három órás tűzharcban sikerült likvidálniuk a védőket. A támadók nem bíztak semmit sem a véletlenre, hiszen helikopterről indított páncéltörő rakétákat is bevetettek. A heves tűzpárbajban a fivéreken kívül egy testőr és Kuszaj 14 éves fia Musztafa is elesett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár