2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Idén harminc éves Magyarország egyik legfontosabb független lemezkiadója

2022. január 6. 14:22 MTI

Idén lesz harminc éve, hogy megalakult a Trottel Records. Az egyik legfontosabb magyarországi független lemezkiadó 1992 májusában indult a Trottel Distribution kalózkazetta-kiadóból kinőve.

Trottel
Rupaszov Tamás (j2) és zenekara, a Trottel 1982-ben (kép forrása: Fortepan / Urbán Tamás)

A stílushatárok nélkül működő, a nem mainstream zene teljes spektrumát az undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig felölelő Trottel Records eddig mintegy kétszáz kiadványt jelentetett meg.

„2016-tól újra átálltam a bakelitkiadásra, ennek nagyon fontos része lett a Pajtás daloljunk! archív punkválogatás-sorozat, amely az évtizedekkel korábban kazettán kiadott anyagok újraélesztése. A nyolcvanas évek óta dokumentálom a hazai undergroundot, ami alatt minden olyan zenét értek, ami nem jut el a nagyközönséghez” – mondta Rupaszov Tamás, a kiadó alapítója, vezetője, a Trottel együttes basszusgitárosa az MTI-nek.

Mint kifejtette, a 30 éves jubileumot a Trottel Records ars poeticájához méltó módon („Érdekes zenék kíváncsi embereknek”) az eklektika jegyében ünnepli. Új népzenei kiadványuk az 1998-ban kazettán megkezdett szibériai sorozat újragondolása lemezen.

Az Antropológia terepszalagok II. Észak-Turkesztán epikus hangképe (baskírok, karakalpakok, özbekek, kazakok, kirgizek és óhitű oroszok) című LP Sántha István és Somfai Kara Dávid gyűjtése.

A lemezsorozat első darabja, a Szibériai Sámán Hangképek 2020-ban jelent meg.

Rupaszov Tamás elmondta, hogy tavasszal folytatódik a Trottel zenekar életművének újrakiadása. A The Final Salute in the Name of Human Misery (Végső díszsortűz az emberi nyomorúság nevében) című dupla bakelit eredetileg 1991-ben Németországban, az X-Mist Records gondozásában jelent meg, most először kerül forgalomba Magyarországon vinylen.

Folytatódik az AMD, a legendás budapesti hardcore zenekar korai anyagainak megjelentetése: 1990-es Nyugat-európai turnéjuk koncertfelvétele Sucking Stalin Tour címmel jelenik meg vinylen.

Új előadó a Trottel Records katalógusában a francia Kaophonic Tribu, amely a pszichedelikus irányvonalat követi; most készülő sorlemezük LP/CD formátumban jön ki.

Az új kiadványok mellett koncertsorozattal is jubilál a Trottel Records. A tavasz folyamán Magyarországon és a kelet-európai régióban koncertezik a Trottel, néhány alkalommal együtt lép fel a Korai Electric-kel és a Talayapával, az AMD-lemez bemutatója pedig a Dürerben lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár