7 végzetes pillanat

Ideje az építésnek – határon túli építészeti kincsek sora újult meg az elmúlt években

2018. október 30. 12:55 Múlt-kor

2015-ben indult útjára a Rómer Flóris Terv, amelynek célja a rossz állapotban lévő, határon túli magyar műemlékek restaurálása. Az elmúlt években a projekt keretében számos erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és muravidéki, illetve drávaszögi történelmi templom épülete újult meg. Az eredményeket idén nyáron már egy budapesti kiállításon is bemutatták, míg most egy gazdagon illusztrált kötetben mutatják be az ismét régi fényükben ragyogó építményeket.

A köröskisjenői református templom (romerterv.hu)
A köröskisjenői református templom (romerterv.hu)

A Kollár Tibor szerkesztésében megjelent Ideje az építésnek - A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai című kötet Dr. Latorcai Csaba bevezetőjével indul, amelyben a Kárpát-medencei örökségvédelem helyzetéről és a kormány által 2015-ben elindított program történetéről olvashatunk. A bevezetőt 13 különböző szerző tollából 17 tanulmány követi, amely egy-egy, a projekt keretében megvalósult rekonstrukcióról számol be.

Az egyes tanulmányok először jellemzően az adott település középkortól íródó történetét tárják az olvasó elé, majd az érintett templom sorsát mutatják be, kitérve annak építészeti jellegzetességeire is. Az olvasmányos, de tudományos igényességgel megírt bemutatókat gazdag fényképes anyag illusztrálja, így az olvasó saját szemével csodálhatja meg épített örökségünk eme páratlan kincseit.

A legtöbb felújított épület természetesen Erdélyben található. A kötetben így olvashatunk a bádoki, a feketegyarmati, a köröskisjenői és a küküllővári református templomokról, de megismerkedhetünk az unitárius építészet két jelentős alkotásával is. Az énlakai unitárius templomban a festett, kazettás mennyezet került helyreállításra, míg Kilyénen szintén egy gyönyörű – egyebek mellett a Szent László-legenda jeleneteit is ábrázoló – falképekkel büszkélkedő unitárius templomot restauráltak. Mindezek mellett megismerkedhetünk még Kiszsolna középkori plébániatemplomával, valamint a szászsebesi ferences templom sorsával is.

Nem sokkal van „lemaradva” Kárpátalja sem, amely öt helyszínnel képviselteti magát a könyvben. Itt leginkább a görögkatolikus építészet remekeit csodálhatjuk meg Gerényben, Tiszabökényben, valamint Fancsikán is, ahol egy díszes ikonosztázion is várja a látogatókat. Természetesen itt is találkozunk református templomokkal is Palágykomoróc és Técső esetében.

A Felvidék felé fordulva láthatjuk miként újult meg az elmúlt másfél évtizedben Bodrogszentes változatos történetű temploma és megtudhatjuk miként került elő a hontvarsányi templom kváderköves falazata a külső vakolat alól.

Az elmúlt években két új, a határon túli magyarsággal kapcsolatban általában ritkábban emlegetett helyszínre is eljutott a program. A muravidéki Kámaházán a – templom híján lévő – kis település szakrális központjának számító, 1870-ben épített szoknyásharang újult meg, míg a ma már Horvátországhoz tartozó Drávaszögben található Laskón nyerte vissza régi fényét a református templom.

A kötet a Rómer Flóris Terv keretein belül létrehozott Teleki László Alapítvány oldalán interneten is elérhető.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A sepsikilyéni unitárius templom egyik freskója (romerterv.hu)A tiszabökényi görög katolikus templom (romerterv.hu)A kámaházai szoknyásharang

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!