A vörösterror 133 napja

Hogyan szorította ki Sztálin a hatalomból Trockijt?

2018. december 6. 11:30 Múlt-kor

A végső leszámolás

Trockij elsőként Törökországba utazott (az Iljics nevű gőzősön), majd a következő években megjárta Franciaországot, Norvégiát és Mexikót is. Száműzetése alatt végig a „szovjetdemokrácia” mellett és Sztálin politikája ellen kampányolt, amely – mint kifejtette – a „teljes összeomláshoz” fog vezetni.

Sztálin attól tartott, hogy egy háborús konfliktus esetén a száműzött ellenzéki vezető eredményes propagandát fejthetne ki a Szovjetunióval szemben, ezért 1939 márciusában kiadta a parancsot Trockij likvidálására.

1940. május 24-én, hajnali 4 órakor ismeretlenek tüzet nyitottak Trockij Mexikóváros elővárosában található villájára, de csak a forradalmár unokája, Szeva lába sebesült meg a támadásban.

Ekkor lépett akcióba Ramón Mercader, a szovjet hírszerzés ügynöke, aki már korábban – magát egy belga diplomata fiának, Jacques Mornardnak kiadva – kapcsolatot létesített egy Trockij házába bejáratos hölggyel. Mercader a merényletet követően egyre többször jelent meg az ellenzéki vezér villájában, és bár eleinte kerülte a kapcsolatot Trockijjal, 1940. augusztus 17-én megkérte, véleményezze egyik írását. Trockij habozva, de beleegyezett és több változtatást is javasolt. Augusztus 20-án Mercader visszatért a kijavított szöveggel. „Nem tetszik nekem, ahogy kinéz. Vigyázzon jobban az egészségére” – javasolta a feltűnően izgatott ügynöknek Trockij, majd dolgozószobája íróasztalánál elkezdte olvasni az írást. Mercader megállt a válla fölött. Esőkabátja alól egy jégcsákányt húzott elő, és leütötte Sztálin legnagyobb ellenségét. Másnap estére Trockij belehalt sérüléseibe.

Az amerikai trockisták kérését, hogy a holttestet az Egyesült Államokba szállítsák, megtagadták a hatóságok, így Trockijt végül mexikói házának kertjében temették el. A Pravda augusztus 24-én a következő szavakkal búcsúztatta: „A sírba távozott az az ember, akinek nevét átokkal és megvetéssel emlegetik a dolgozók az egész világon.”

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!