Hitler elfeledett szövetségesei

Hitler és a Messiás-komplexus

2017. március 23. 17:33

Hitler tizenhét évesen kiábrándult a katolikus neveltetésből és először érezte úgy, hogy valami fensőbb erő vezérli őt. Nemrégiben feltárt, szigorúan titkosított lélektani profilja ingatag elméjébe enged bepillantást.

Hitler

Óriási hatással volt rá Wagner „Rienzi” című darabja. Hitlert teljesen magával ragadta az előadás. Látta, hogy az opera egy olyan hőst jelenít meg, akit a nép lelkesen üdvözöl. Úgy érezte, ez az ő végzete is.

Egy nemrég előkerült brit hírszerzői jelentés, mely Hitler 1942. áprilisi beszédének elemzése alapján készült, mély betekintést nyújt elméjébe. A szigorúan titkosított lélektani profil egyre erősödő paranoiáról, ingatag elmeállapotról árulkodik, és felveti, nem vált-e Hitler vallási téveszmék szövedékének rabjává. Ma már tudjuk, „Messiás-komplexusa” volt. Az égi hatalom által kiválasztott személynek hitte magát, bizarr hiedelmei meggyőzték arról, hogy ő a modern kor istene.

Hogyan lett a sokak által csupán egy nagyszájú bolondnak tartott bécsi bevándorló egy egész nemzet prófétája? Milyen eszközöket vetett be annak érdekében, hogy hatalmas tömegek vegyenek részt pusztító küldetésében? A Titkos náci akták ezekre a kérdésekre is keresi a választ szombaton és vasárnap 22 órakor a Spektrumon.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!