2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétköznapi jelenség okozhatta az 1954-es firenzei „UFO-észlelést”

2020. október 27. 12:51 Múlt-kor

66 évvel ezelőtt, 1954. október 27-én Firenzében nem mindennapi jelenet játszódott le egy futballmérkőzés közben. A Fiorentina fogadta egyik helyi riválisát, a Pistoiese-t, amikor a parázs hangulatú találkozót egy azonosítatlan "repülő tárgy" felbukkanása állította meg.

Ezüstös csillogás az égen

1954. október 27-én, egy hűvöskés őszi napon tízezer szurkoló drukkolt a csapatoknak a Stadio Artemio Franchiban, amikor röviddel az első félidő után a stadionra hirtelen csend borult, aztán egy ordítás hallatszódott a tömegből. A nézők többé már nem a gyepen rohangáló játékosokat figyelték, szemük az égre meredt, s ezernyi ujj mutatott felfelé. A labdarúgók is abbahagyták a játékot.

A pályán volt az olaszok egyik legendás játékosa, az 1954-es világbajnokságon is jelentős szerepet kapó védő, Ardico Magnini, aki így emlékezett vissza arra az októberi napra: "Ez a valami úgy nézett ki, mint egy tojás és lassan, nagyon lassan mozgott az égen. Mindenki felfelé nézett, ahol valamilyen ezüstös csillogást láttunk. Teljesen meg voltunk döbbenve, mert sohasem tapasztaltunk ilyet korábban."

A lelátón volt Gigi Boni, a Fiorentina fanatikus szurkolója, akinek az elbeszélése némileg eltér Magniniétől. "Hihetetlen látvány volt, nagyon gyorsan mozgott, majd hirtelen megállt. Az egész csak néhány percig tartott. Az alakja engem a kubai szivarra emlékeztetett. Szerintem földönkívüliek voltak, más magyarázatot nem tudok találni rá." Egy másik játékost, Romolo Tucit a hetvenes években kérdezték meg a jelenségről. "Azokban a napokban mindenki az idegenekről beszélt, az élő tapasztalat szólt mindenkiből, láttuk őket, közvetlenül a szemünkkel" - mondta a Cagnolo becenévre hallgató labdarúgó.

A stadionbeli incidens nem értelmezhető egyszerű tömeghisztériaként, ugyanis akkor, valamint az azt követő napokban több toszkán városból is hasonló jelenségekről számoltak be. Néhány szemtanú elmondása szerint egy fehér fénysugár tűnt fel az égen, s a Firenzétől északra található Prato felől érkezett. 14.20 és 14.29 között állítólag háromszor is felbukkant az égi jelenség, egy fehér csíkot húzott maga után, amely később pókhálószerű fonalként esett le a földre.

Abban az időben az újságok marslakókról írtak, valamint egy, az égből aláhulló, ragacsos anyagról, az ún. angyalhajról (az ufológusok szerint ilyen, kissé radioaktív szubsztancia érkezik a levegőből az ufókkal való találkozást követően). A jelenség azonban viszonylag hamar szertefoszlott. Egy tízéves fiú így írta le élményeit: "nappal volt, Firenze házainak teteje körülbelül egy órán át fehér, hószerű anyaggal volt beborítva, amely később elpárolgott." Ezt a furcsa anyagot a szemtanúk igen változatos módon írták le, de leginkább vattához, cérnametélthez, illetve pókhálóhoz hasonlították, amit nehéz volt begyűjteni, ugyanis érintésre szétmállott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Domenica del Corriere című lap három évvel későbbi száma még mindig a címoldalon hozta a A titokzatos angyalhaj egy korabeli fotónAz angyalhaj-felhő közelebbrőlA Stadio Artemio Franchi

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár