2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az ufókról

2018. október 31. 08:31 Múlt-kor

1. Az angol betűszó UFO (Unidentified Flying Object, magyarul „azonosítatlan repülő tárgy”) megalkotása egy bizonyos Edward J. Ruppelt nevéhez fűződik. Az amerikai légierő tisztje, aki az égbolton észlelt megmagyarázhatatlan repülő objektumok utáni nyomozásokat koordinálta, 1953-ban vetette papírra a gyorsan közkedveltté váló mozaikszót.

2. Az ufológusok szerint egy komplett légi csata zajlott 1561 tavaszán Nürnberg városa fölött. Az ütközetről a korabeli források is említést tettek. A leírások szerint jelentős számú gömb, és más különös formájú objektum vívott légicsatát az égen a Nap körül.

3. A „repülő csészealj” kifejezés 1947-ben jelent meg az újságokban a Washington állambeli Rainier-hegy közelében történt „UFO-észlelést” követően. Bár a szemtanú félhold alakú repülő szerkezetekről beszélt, a sajtóban ez már „csészealj-alakúként” jelent meg.

4. Mivel a második világháború után az UFO-észlelések száma drámaian megemelkedett az USA-ban, az amerikai légierő az esetek kivizsgálása céljából létrehozta a Project Sign-ra keresztelt programot. A légierő a furcsa jelenségek mögött elsősorban nem idegeneket, hanem titkos fejlesztésű szovjet repülőket sejtett.

5. A roswelli incidens máig a leghíresebb és a legtöbbet vitatott UFO-észlelés. Sokan úgy hiszik, hogy egy idegen űrhajó zuhant le az Új-Mexikó állambeli Roswell városa közelében. Az amerikai hadsereg azonban összegyűjtött minden tárgyi bizonyítékot a helyszínen, majd egy közleményben tudatta, hogy nem ufók, hanem egy meteorológiai ballon csapódott a földbe.

6. Az USA légiereje 12 ezer ufókról szóló bejelentést gyűjtött össze 1952 és 1969 között, amelynek 6 százalékára nem tudtak, ésszerű, tudományos magyarázatot adni.

7. 1954-ben egy firenzei futballmérkőzés szakadt félbe, amikor a stadion fölött szivar alakú objektumok tűntek fel. A tízezer néző szájtátva bámulta az égi csodát; az égből pedig furcsa, a sajtó által „angyalhajnak” nevezett, gumiszerű „hó” hullott.

8. Az első sajtónyilvánosságot kapott ufós emberrablás 1961-ben történt az USA-ban. Az idegenek állítólag egy elhagyatott New Hampshire-i úton hazafelé autózó házaspárra, Betty és Barney Hillre csaptak le. A történet szerint hipnotizálták őket, majd a transzban lévő párt alapos vizsgáltnak vetették alá.

9. A jövőbeli amerikai elnök, Jimmy Carter elmondása szerint 1973-ban UFO-t észlelt. Az események hatása alá kerülő Carter megígérte, hogy ha megválasztják elnöknek, akkor nyilvánosságra hoz minden ufókkal kapcsolatos zárolt információt. Hivatalba lépve azonban „védelmi megfontolásokra” hivatkozva semmit sem oldott fel a titkosítás alól.

10. Egy 1997-es, a CNN és a Time által a roswelli incidens 50. évfordulója alkalmából indított közvéleménykutatás szerint a megkérdezett amerikai állampolgárok 80 százaléka úgy vélte, hogy a kormányzat eltitkolja az idegenek létezéséről tanúskodó bizonyítékokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár