2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét zűrös legenda az űrkutatás történetéből, amely máig felkavarja a közvéleményt

2017. május 11. 17:02

Tunguszka rejtélye

1908. június 30-án a transszibériai expressz utasai rendkívüli dologra lettek figyelmesek. Előbb egy vakító fénycsóvát láttak az égen, majd néhány pillanattal később erős rengéseket éreztek fülkéikben ülve. Aminek tanúi voltak, az minden bizonnyal az írott történelem korszakának legnagyobb Földet érő becsapódási eseménye volt – 500 kilométer távolságra a vasútvonaltól. A becsapódó objektum a légkörbe érve hatalmas tűzgömbbé változott és több száz hektárnyi erdőterületet tarolt le teljes egészében porrá égetve annak élővilágát. Az eseménytől 65 kilométerre fekvő Vanavara településének lakosai arról számoltak be, hogy a hirtelen jött forró légnyomás betörte az ablakokat és akár több méter távolságba is elrepítette az embereket. A becsapódás ereje becslések szerint ezerszerese volt a Hirosimára dobott atombombáénak.

Hogy mi csapódott be Szibériában aznap, máig nem tisztázott. Kutatók szerint minden bizonnyal egy jelentős méretű meteorittal vagy aszteroidával van dolgunk, de természetesen számos híve van annak az elméletnek is, miszerint földönkívüli űrhajó lezuhanása okozta a példa nélküli pusztítást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Mars térképe 1894-ből és a Hubble-teleszkóp felvételénNeil Armstrong a Hold felszínén„Tilos a belépés” - táblák az 51-es körzet határánálAz új, nagyobb felbontású fénykép a „marsi arcról”Az egyik Venera szonda által készített fényképA szibériai Tunguszkánál letarolt erdőA „marsi arc” a Viking-1 űrszonda felvételénA roswelli esetről tudósítú újságcímlapA marsi csatornák Percival Lowell rajzán
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár