2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hét mitológiai szörny, amelyektől a régmúlt korok népei rettegtek

2021. április 20. 10:12 Múlt-kor

Minótaurosz, a krétai torzszülött

Egy ragyogóan fehér szőrű, gyönyörű arányokkal bíró bika lépett elő a tengerből Kréta északi partján. Az állatot maga Poszeidón küldte a trónért a testvéreivel versengő Minósznak, Zeusz fiának, aki ígéretet tett: ha király lesz, feláldozza a pompás példányt. Ám mikor eljött az idő, egy másik bika vérét ontotta, amiért a tenger istene rettentően megharagudott.

A mítosz szerint őrületet bocsátott az uralkodó feleségére, Pasziphaéra, aki szerelmes lett a bikába. Daidalosz, a híres tervező épített neki fából egy tehenet, amelynek segítségével a királyné közösülhetett az állattal.

Az aktus eredménye lett a Minótaurusz, vagy ahogy Krétán ismerik: Aszterión, az emberi testű, ám bika fejű és farkú lény. A középkorban egyébként az ókori szövegek helytelen értelmezése révén úgy is ábrázolták, mint egy bikatestű kentaurt.

A vérengző fenevaddá váló teremtményt a megszégyenült király ketrecben akarta látni, ám a delphoi jósda javaslatára Daidalosz (és fia, Ikarosz) inkább egy labirintust építtetett neki a knósszoszi palota közelében, gondolván, hogy az intelligencia híján lévő szörnyeteg úgysem talál ki onnan.

A történet másik része szerint Minósz vér szerinti fiát, Androgenuszt athéniak gyilkolták le, miután sorra győzedelmeskedett a Panathénaia-ünnep sportversenyein.

A király bosszúhadjáratot vezetett, majd miután legyőzte Athént, azt követelte, hogy minden kilencedik évben (más források szerint hét vagy egy évente) hét ártatlan tizenéves fiút és ugyanannyi lányt áldozzanak a Minótaurusznak, aki elevenen falta fel őket.

Évekkel később Thészeusz athéni herceg – megelégelve az ártatlan vér kiontását – önként jelentkezett áldozatnak, hogy megölhesse a Minótauruszt.

Bár lefegyverezték a fiatalokat, a herceg iránt szerelemre gyulladó Ariadné, Minósz leánya becsempészett hozzá egy kardot és egy fonalgombolyagot, hogy el ne tévedjen a labirintusban. Ádáz küzdelem következett, amelynek végén a torzszülött nem kelt fel többé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár