2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét különös tény az Egyesült Államok elnökeiről

2018. július 24. 08:15 Múlt-kor

Reagan elnökségét az asztrológia vezérelte

A Reagan családról régóta köztudott volt, hogy kedvelői az asztrológiának, már legalább az 1960-as évek óta. Amikor 1967-ben Ronald Reagan Kalifornia állam kormányzójává választása után hivatali esküjét tette, igen különös időpontot választott: éjfél után tíz perccel tette le az esküt, az időpontot többek szerint azért választotta, mert ekkor kimondottan kedvező volt a csillagok állása.

Az ártalmatlannak tűnő hobbiból azonban Nancy Reagan számára a megszállottság tárgya lett, miután férje ellen merényletet kísérelt meg a zavart elméjű John W. Hinckley Jr. 1981. március 30-án. A később elterjedt történet szerint Joan Quigley asztrológus figyelmeztette a First Ladyt, hogy valami rossz fog történni aznap, a merényletkísérlet után pedig Mrs. Reagan kényszeresen foglalkozott férje biztonságával. Ahogy Quigleyvel meg is osztotta: „Félek, ahányszor kilép a házból.” Az elnöki pár végül egyre inkább az asztrológusra hagyatkozott, az elnökné emlékirataiban  is beismeri, „Ronnie időbeosztásának meghatározására” rendszeresen konzultáltak Quigleyvel.

Már ezen a szinten is nyugtalanító lehet sokak számára, hogy egy hivatalban lévő elnök egy áltudományba helyezi bizalmát, azonban Reagan esetében a napi teendők meghatározásánál többről is lehetett szó. Egy másik asztrológus, Joyce Jillson azt állítja, jelentősen közreműködött abban, hogy az elnökválasztási kampányban George H.W. Bush lett Reagan mellett az alelnökjelölt. Quigley pedig saját emlékirataiban azt írja, az asztrológia sokkal nagyobb szerepet játszott a Reagan-elnökségben, mint amennyit a First Lady elárult.

Habár maga az elnök azt állította, „semmilyen politikámat vagy döntésemet nem befolyásolta soha az asztrológia”, 1990-ben a CBS televíziónak Quigley elmondta, „Nancyn keresztül igazából egyenes összeköttetésben voltam az elnökkel.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár