Hitler elfeledett szövetségesei

Hét híres történelmi személy, aki megérte a századik születésnapját

2017. március 18. 09:07

Róma ifjú konzula

Marcus Valerius Corvus ábrázolása

Az előkelő patríciusi családból származó Marcus Valerius Corvus egy legenda szerint azzal szerzett magának először hírnevet, amikor egy gallok elleni hadjárat során önként jelentkezett, hogy megvív egy hatalmas termetű gall harcossal, aki a csata előtt azzal kérkedett, hogy bármelyik római katonával egymaga elbír. A történet szerint párviadaluk közben egy holló szállt rá az ifjú Valerius sisakjára. A madár egy váratlan pillanatban a gall arcába repült, elterelve annak figyelmét, alkalmat adva arra, hogy Valerius végezzen vele. Az eset emlékére kapta Corvus nevet, ami latinul hollót jelent.

A történet igazságtartalmától függetlenül Corvus rendkívüli népszerűségnek örvendett Rómában, és Kr. e. 348-ban távollétében, mindössze 22 éves korában választották konzullá. Hosszú élete során számos kiemelkedő haditettet vitt véghez és kulcsszerepet játszott a szamniszok ellen vívott háborúkban. Rengetek tisztséget viselt és összesen hat alkalommal választották konzullá, sőt két alkalommal a diktátor tisztséget is viselte. Diktátor kinevezésére általában a legnagyobb válságok idején került sor Rómában, így például Kr. e. 342-ben Corvus azért kapott egy időre teljhatalmat, hogy megoltalmazza Róma városát, amikor több légió fellázadt a kormányzat ellen és a főváros felé vonult. Katonai sikerei emlékét felhasználva a lázadók bizalmába férkőzött és tárgyalások útján békés megoldást talált a konfliktusra. Az elbeszélések szerint hatodik konzulságát követően nyugdíjba vonult a politikai élettől és Kr. e. 270-ben, 100 éves korában halt meg.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Helge és Anne IngstadLeni Riefenstahl Hitler társaságábanRita-Levi MontalciniErzsébet anyakirályné századik születésnapján lánya, II. Erzsébet társaságábanHelge Ingstad fiatal korábanTarics Sándor (jobbról a második) a medencébenTarics SándorLeni Riefenstahl AfrikábanErzsébet anyakirályné férje, VI. György és lányaik társaságábanTisza László (jobb oldalt) Alekszander Akhizier szovjet fizikus társaságábanTisza LászlóMarcus Valerius Corvus ábrázolása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!