2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres történelmi személy, aki megérte a századik születésnapját

2017. március 18. 09:07

Az első Nobel-díjas, aki megérte a százéves kort

Rita Levi-Montalcini 1909-ben született Torinóban egy szefárd zsidó család gyermekeként. Fiatal korában író szeretett volna lenni, végül azonban az orvosi pálya mellett döntött, miután egy közeli barátjával gyomorrák végzett. A torinói orvosi egyetemen folytatott tanulmányokat, ahol fokozatosan az idegrendszeri kutatások és a neurobiológia felé fordult. A diplomaszerzést követően az egyetemen maradt, ahol kutatói asszisztensként dolgozott, de 1938-ban elvesztette állását, miután Mussolini rendelete a zsidók egyetemi szférából való kitiltásáról törvényerőre emelkedett. A háborús évei alatt a saját hálószobájában állította fel laboratóriumát, ahol csirke embriókon kísérletezett.

A háborút követően egy ösztöndíjjal az Egyesült Államokba került, ahol harminc éven keresztül folytatott idegrendszeri kutatásokat. Az idegrendszerek növekedési faktoraiban tett felfedezéseiért 1986-ban kollégájával, az amerikai Stanely Cohennel megosztva Nobel-díjban is részesült. 2001-ben, 92 éves korában az olasz köztársasági elnök a szenátus örökös tagjának nevezte ki, amely megbízatását idős kora ellenére is aktívan teljesítette. Rendszeresen felszólalt a törvényhozás ülésein és a 2007-es kormányválság idején az ő szavazata is döntő volt abban, hogy Romano Prodi kormánya hivatalban maradhatott. Rita-Levi Montalcini volt 2009-ben az első Nobel-díjas tudós, aki betöltötte a századik életévét. 2012. december 30-án, 103 éves korában hunyt el Rómában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Helge és Anne IngstadLeni Riefenstahl Hitler társaságábanRita-Levi MontalciniErzsébet anyakirályné századik születésnapján lánya, II. Erzsébet társaságábanHelge Ingstad fiatal korábanTarics Sándor (jobbról a második) a medencébenTarics SándorLeni Riefenstahl AfrikábanErzsébet anyakirályné férje, VI. György és lányaik társaságábanTisza László (jobb oldalt) Alekszander Akhizier szovjet fizikus társaságábanTisza LászlóMarcus Valerius Corvus ábrázolása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár