2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres történelmi személy, aki megérte a századik születésnapját

2017. március 18. 09:07

Hitler filmrendezője

Az 1902-ben egy berlini vízvezetékszerelő lányaként született Leni Riefenstahl fiatalkori karrierje balettáncosként és színésznőként indult. Az 1920-as években együtt dolgozott a Tanácsköztársaság bukása után emigrációba kényszerülő két magyar filmrendezővel, Korda Sándorral és Balázs Bélával is. Utóbbival közösen rendezte első saját filmjét is, Kék fény címmel. 1932-ben került kapcsolatba az akkoriban felemelkedő náci párt vezetőjével, Adolf Hitlerrel, akivel kölcsönösen csodálták egymást. Riefenstahl rövidesen a nemzetiszocialisták egyik vezető propagandistájává vált. Az 1934-ben a nürnbergi pártnapokról készített dokumentumfilmjét, az Akarat diadalát, majd az 1936-os berlini olimpiáról készült felvételeit a mai napig a politikai propaganda és a filmtechnika iskolapéldáiként emlegetik. A náci korszakban a propagandaminiszter Joseph Göbbels egyik fő riválisát látta a csinos és fiatal filmrendezőben, és rendszeresen igyekezett megnyirbálni a filmjeire juttatott támogatások összegét. Hitlerrel való személyes kapcsolata azonban mindvégig megvédte Riefenstahlt nagyhatalmú riválisa támadásaitól.

Művészetének fontos eleme volt az emberi test esztétikumának hangsúlyozása. Egyik első munkájában még maga is meztelenül jelent meg statisztaként. Bár számos alkalommal állt bíróság előtt a háborút követő években, sosem ítélték el. Ő maga élete végéig tagadta, hogy tudomása lett volna a nácik tetteiről, bár később előkerült adatok szerint jelen volt, amikor 1939-ben egy Varsó melletti  településen német katonák megtorlásképp kivégeztek 30 zsidót, miután korábban partizánok megöltek egy német tisztet. Kiderült az is, hogy a háború alatt forgatott, Hegyek alján című filmjéhez koncentrációs táborokból szállítottak cigány statisztákat, akiket a film elkészítését követően visszaküldtek Auschwitzba, ahonnan többségük már sosem tért haza. A háborút követő évtizedekben előszeretettel foglalkozott az afrikai Nuba törzs életével, illetve mélytengeri felvételek készítésével. 60 éves korától élettársi kapcsolatban élt a nála negyven évvel fiatalabb operatőrével, Horst Kettnerrel. 2003 szeptemberében, 101 éves korában hunyt el pöckingi otthonában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Helge és Anne IngstadLeni Riefenstahl Hitler társaságábanRita-Levi MontalciniErzsébet anyakirályné századik születésnapján lánya, II. Erzsébet társaságábanHelge Ingstad fiatal korábanTarics Sándor (jobbról a második) a medencébenTarics SándorLeni Riefenstahl AfrikábanErzsébet anyakirályné férje, VI. György és lányaik társaságábanTisza László (jobb oldalt) Alekszander Akhizier szovjet fizikus társaságábanTisza LászlóMarcus Valerius Corvus ábrázolása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár