2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres történelmi személy, aki megérte a századik születésnapját

2017. március 18. 09:07

A berlini bajnok, aki mérnökként is világhírűvé vált

Tarics Sándor azon kevesek közé tartozott, akik életük során két területen is kiemelkedőt alkottak. Fiatal korától fogva vízilabdázott, egy gimnáziumok közötti mérkőzés során hívta fel magára a korszak legendás szövetségi kapitányának, Komjádi Bélának a figyelmét. Az ifjú Tarics észrevette, hogy az ellenfél kapusa bizonytalanul tartja a kezében a labdát, ezért közel úszott hozzá, hogy megzavarja őt, mire a kapus kiejtette a labdát, amely aztán a kapuba sodródott. Ugyancsak kiemelte társai közül, hogy jobbkezes létére kiemelten foglakozott azzal, hogy balkezes lövéseit is folyamatosan fejlessze. Szemfüles helyzetfelismerése és találékonysága annyira lenyűgözte Komjádit, hogy Tarics hamarosan a válogatott keret tagja lett és mindössze 23 éves korában tagja lehetett az 1936. évi berlini olimpián aranyérmes magyar csapatnak.

A versenysport mellett Tarics építészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen és rövid ideig még Hajós Alfréddal is dolgozott együtt. A második világháborút követően egy ösztöndíj lehetőséget kihasználva, 1949-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol élete során különböző egyetemeken oktatott, illetve egy saját építészirodát is vezetett. Találékonysága mérnökként sem hagyta cserben. A Dobos-torta réteges szerkezete által megihletve kidolgozott egy szabadalmat, amelynek lényege az volt, hogy a magas épületeket ruganyos alapra, úgynevezett gumis-fémes pogácsákra helyezve el lehet érni, hogy földrengés esetén azok elnyeljék a szeizmikus hullámokat, megvédve ezzel az épületet. Az általa kidolgozott földrengés-szigetelő technológiát ma is rendszeresen alkalmazzák építkezések során és többek között San Francisco híres Golden Gate hídjához vezető autópályákat is ezzel látták el.

Tarics Sándor hosszú élete második felét kaliforniai otthonában töltötte és egy ideig tagja volt az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának is. 2016-ban, 102 éves korában hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Helge és Anne IngstadLeni Riefenstahl Hitler társaságábanRita-Levi MontalciniErzsébet anyakirályné századik születésnapján lánya, II. Erzsébet társaságábanHelge Ingstad fiatal korábanTarics Sándor (jobbról a második) a medencébenTarics SándorLeni Riefenstahl AfrikábanErzsébet anyakirályné férje, VI. György és lányaik társaságábanTisza László (jobb oldalt) Alekszander Akhizier szovjet fizikus társaságábanTisza LászlóMarcus Valerius Corvus ábrázolása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár