2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres áprilisi tréfa

2020. április 1. 12:59 Kulcsár Ádám

Az eredetét tekintve homályba vesző április elsejei ugratás szokását már az ókori görögök is ismerték, az elmúlt évszázadok során pedig számtalan alkalommal csináltak a jelzett napon bolondot egymásból az emberek. Összegyűjtöttük a XX. század hét leghíresebb áprilisi tréfáját.

Mi fán terem a spagetti?

A BBC Panorama című műsorát néző mintegy nyolcmillió brit igencsak meglepődött 1957. április elsején, amikor a műsorvezető bejelentette, hogy az enyhe télnek, valamint a kártevő „spagettizsizsikek” folyamatos irtásának köszönhetően igen bő spagettitermésről számoltak be a Svájc déli részén található Ticino kanton gazdái. Ezt követően egy képsort is bemutattak, amelyen az asszonyok a fákról spagettit szüretelnek.

Rengetegen „bevették” a Charles de Jaeger operatőr által megálmodott, egy mára már bezárt londoni tésztagyárban és egy svájci hotelben felvett álhírt: több száz érdeklődő hívás érkezett a BBC-hez, miként juthatnak ők is a spagettifához. A BBC munkatársai a kérdésekre iróniával átitatott diplomatikussággal válaszoltak: „Vegyen egy spagettitésztát, mártsa paradicsomszószba, és remélje a legjobbakat!”

Érdekesség, hogy miután a BBC igazgatója látta a műsort a televízióban, állítása szerint egyből az enciklopédia után nyúlt, hogy megtudja, mi fán terem a spagetti, de a könyvben nem talált a kérdésére választ. Az igazsághoz tartozik, hogy az 1950-es években a szóban forgó tésztaféle még egyáltalán nem számított mindennapi ételnek a Brit-szigeteken, sőt sokan egzotikusnak tartották, így nem túl meglepő, hogy fogalmuk sem volt a briteknek, hogy egy igen jól kivitelezett tréfával van dolguk.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tavaszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár