Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el
2020. május 19. 08:28 Kulcsár Ádám
Korábban
Garibaldi keksze
Az életét a forradalmaknak és Itália egyesítésének szentelő Giuseppe Garibaldi vérbeli katonaként nem étkezett „fényűzően”, kerülte a lakomákat, és mivel Latin-Amerika országai sokszor nem pénzben, hanem szegényes étellel fizették ki a fiatal olasz és társainak szolgálatait, később sem vágyott a nyolcfogásos vacsorák után.
Absztinens volt, legszívesebben juhsajtot evett kenyérrel, illetve tavasszal friss lóbabbal. Szerette a tőkehalat, a szárított fügét és a mazsolás kekszet.
Mindezek ellenére az olasz forradalmárról számos ételt neveztek el, az egyik leghíresebb a Garibaldi-keksz, amelyet – sok más gasztronómiai legendával ellentétben – valóban azért találtak fel, hogy Garibaldi neve ékesíthesse.
A világkalandor 1854-ben Angliában járt, és belopta magát a szigetországiak szívébe.
![](https://ad.jumu.hu/www/images/c65b0b3632b0346d952b9765fd6fe179.jpg)
Akkor sem feledkeztek meg róla, amikor a türelmetlen aggastyán néhány évvel később alig pár ezer katonája élén elérte, hogy Itália jelentős része egyesülhessen.
A londoni Peek Freans kekszgyár, miután sikerült magához csábítania az egyik leghíresebb cukrászt, Jonathan Carrt, piacra dobta 1861-ben a Garibaldi nevével fémjelzett kekszet, amelyet a britek ma is igen gyakran fogyasztanak a jól megérdemelt délutáni teájuk vagy kávéjuk mellé.
Az eredeti keksz két – lisztes, vajas, porcukros alapból készített, tetején cukorral megszórt – tésztaszelet közé szorított ribizlirétegből állt, ám később elterjedtek olyan változatok is, amelyek tésztájába egyszerűen mazsolát kevertek, és úgy sütötték ki.
Támogasd a
szerkesztőségét!
![2024. nyár: Hírhedt emberrablások](/ih0Ax/article_issue/.275x275/167.jpg)
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
![Múlt-kor magazin 2020/nyár](/ih0Ax/label/.cut-640x400/812.jpg)
nyár
Múlt-kor magazin 2020
- Agyagból készült a legősibb és legnagyobb maja építmény
- Főszerkesztői köszöntő
- Az erotika stílusa: Josephine Baker
- A kis magyar–osztrák háború és következményei
- Beilleszkedési kényszerpályán a délvidéki magyarság
- Erdélyi életstratégiák Trianon után
- A kárpátaljai magyarság megszállás alatt
- A felvidéki vármegyék és Csehszlovákia létrejötte
- Erdélyi fatányéros orosz jazzel
- A Szovjetunió mellett Csehszlovákia és Jugoszlávia felé is jóvátétel terhelte Magyarországot tegnap
- Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a Pinatubo kitörése miatt tegnap
- Tíz kihagyhatatlan nyári színházi bemutató tegnap
- Hibás politikai döntések sorozata vezetett a Magna Carta kiadásához tegnap
- Hadvezérként is jeleskedett Bakócz Tamás, a későbbi pápajelölt tegnap
- Súlyos vereséget mért Napóleon az utolsó nemesi felkelésre 2024.06.14.
- Nem állt meg az élet Franciaországban a német megszállás után 2024.06.14.
- „Érzelmileg is erősen motivál, hogy Budapestért dolgozhatok” – interjú Csorba László történésszel 2024.06.14.