2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét dolog, amit nem tudtál Pearl Harborról

2015. december 7. 18:41

„Niitaka jama nobore!” (Mászd meg Niitaka-hegyét) – adta ki a parancsot 74 évvel ezelőtt, 1941. december 7-én röviddel éjfél után Jamamoto admirális a már 11 napja kihajózó hat japán anyahajónak, amelyen 408 vadászgép várta, hogy felszálljon. A gyanútlan és teljesen elővigyázatlan amerikaiak elképedve látták, amint a Csendes-óceán közepén fekvő Hawaii-szigeteken lévő katonai támaszpontjuk fölé 7.48-kor 183 ellenséges gép száll, amelyet néhány perccel később újabb 171 vadászgép váltott fel. A radaron már korábban feltűnő pontokat a tiszt teljes bizonyossággal a már várt B-17-es köteléknek hitte. Az amerikai veszteség elsőre óriásinak tűnt: 188 repülőgép és 4 csatahajó semmisült meg, 2386 ember meghalt, míg japánoknak jóval szerényebb volt a veszteségük: 29 repülő és 55 pilóta. Az ázsiai birodalom azon terve, hogy az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját több évre kiiktassa, azonban mégsem vált be, ugyanis a túlzott japán óvatoskodás miatt elmaradt az infrastruktúrát és az üzemanyagraktárakat elpusztító harmadik hullám, valamint a fő támadási célpontnak tekintett három amerikai repülőgép-hordozó sem tartózkodott a kikötőben. Ennek ismeretében viszont kérdéses, hogy volt-e így értelme a támadásnak. Egy dolgot bizonyosan elértek a japánok: Amerika háborúpárti lett. Hét dolog, amit nem tudtál Pearl Harborról.

A csatahajók nagy részét visszahozták a sírból

A japán támadás során nyolc amerikai csatahajót ért találat, azonban kettő kivételével (USS Utah, USS Arizona) mindegyiket megjavították, és néhány évvel később újra a haditengerészet kötelékében szolgáltak. A USS West Virginia és a USS California teljesen lesüllyedt a tenger fenekére, ám kiemelték. Kevesen tudják, de a japán vadászgépek sorozatlövői által a Pearl Harbor-i épületekben keletkezett golyónyomok egy részét a méltó emlékezés végett sohasem javították ki, így azok ma is láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A tengerből kiemelt USS West Virginia javítása 1942-benA támadáskor a USS Uthaon szolgáló Guy Pierce temetése 2003 decemberében
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár