2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

2020. július 24. 15:51 Múlt-kor

XII. János pápa (955-964)

XII. János még a középkori pápaság meglehetősen alacsony mércéjével mérve is kirívóan rossz emlékű vezetője volt a katolikus egyháznak.

A római nemességgel kötött alku keretében mindössze 18 évesen megválasztott egyházfő háborút örökölt elődeitől a Szentszék és II. Berengár itáliai király között, amely a félsziget feletti irányításért folyt.

János maga mögött tudhatta I. Ottó német-római császár támogatását, aki felesküdött pápaságának védelmére, azonban az ifjú pápa – borgőzös orgiái közepette – nemigen vette komolyan a szövetséget, és Ottó növekvő hatalmától félve, a háta mögött titokban egyezkedni kezdett az új nyugati császár ellenségeivel, köztük a bizánciakkal és a kalandozó magyarokkal.

Mesterkedése kitudódott, a császár pedig megharagudott, és hatalmát felhasználta János megbuktatására. Szimóniával, gyilkossággal, esküszegéssel és vérfertőzéssel is megvádolták, a helyére pedig új pápát ültettek VIII. Leó személyében.

Miután a császár csapatai ismét visszahúzódtak Rómából, János visszatért, és újra átvette az uralmat a város felett, példát statuálva az ellenpápa támogatóin – volt olyan bíboros, akinek a kezeit vágatta le, és volt olyan érsek, akit megkorbácsoltatott.

Mielőtt azonban teljes erővel megindult volna a pápa és a császár háborúja, János hirtelen meghalt – a korabeli hírek szerint éppen aktus közben, bár abban eltérnek a vélemények, hogy agyvérzés, avagy a dühös férj okozta-e halálát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Claudius páncélos mellszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Ilja Repin: Rettegett Iván és fia, Iván (1855) (részlet) (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. Iván (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. János (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lipót (kép forrása: Wikimedia Commons)XII. JánosI. Ranavalona fiaival (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár