2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

2019. november 20. 18:47 Múlt-kor

Életveszélyes gyárak

A 19. század egyik meghatározó folyamata volt az iparosodás, és a szövetektől a hadianyagig szinte minden fontosabb használati cikk előállítása az arra olcsóbban és nagyobb mennyiségben képes gyárakba helyeződött. Itt felnőttek – és gyermekek – tömegeit alkalmazták, ami csak növelte a halálos balesetek esélyét.

Az angliai Manchester híres pamutgyártó üzemei a legveszélyesebb munkahelyek közé tartoztak. Az üzemeken belül a levegőben hatalmas koncentrációban voltak jelen az apró gyapotszálak, amelyek felgyülemlettek az alkalmazottak légzőrendszerében és súlyosan károsították az egészséget.

Ennél közvetlenebb veszélyekkel is szembenéztek a textilüzemek munkásai: a szövőgépek bárkit a ruhájánál vagy a hajánál fogva mozgó elemeik közé ránthattak, és súlyos vagy halálos sérüléseket okozhattak.

Sok gyárban a gyermekeket méretük miatt arra alkalmazták, hogy a gépek alatti padlót takarítsák, illetve a leesett tárgyakat előkotorják – miközben a gépek továbbra is működésben voltak.

Egyetlen apró hiba vagy figyelmetlenség is halálos kimenetelű lehetett, az ilyen esetek nagy száma pedig végül törvényi szabályozáshoz vezetett mind a munkahelyi biztonság, mind a munkaórák számának tekintetében, valamint a gyermekmunka visszaszorításával is járt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A patikus kiszolgálja a gyermeket arzénnel és ópiummal egy 19. századi karikatúrán (kép forrása: mentalfloss.com / Wellcome Collection)„Temze apó bemutatja gyermekeit a szép London városának” egy 1858-as karikatúrán (kép forrása: bl.uk)Scheele-zöldet tartalmazó festékesdoboz (kép forrása: Wikimedia Commons)Manchesteri gyárak 1860-ban (kép forrása: Pinterest)Mr. Krook öngyulladása Charles Dickens regényében (kép forrása: neatorama.com)Edward Jenner kísérleti oltást végez egy kisgyermeken (kép forrása: npr.org)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár