2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

2019. november 20. 18:47 Múlt-kor

A zöld méreg

Az élénkzöld tapéta rendkívül divatosnak számított a 19. századi Nagy-Britanniában, elsősorban az úgynevezett preraffaelita művészeknek köszönhetően.

A Carl-Wilhelm Scheele svéd vegyészről Scheele-zöldnek nevezett festékanyag, amelyet leggyakrabban használtak hozzá, igen nagy mennyiségű arzént tartalmazott.

Habár az arzén mérgező hatásai ismertek voltak, az emberek úgy gondolták, csupán nagy mennyiségben elfogyasztva jelent veszélyt, festékanyagként veszélytelen.

1862-ben hatósági vizsgálat indult, miután egyazon család több gyermeke is néhány héten belül megbetegedett és meghalt London Limehouse nevű negyedében.

Az eljáró orvosszakértő, Dr. Thomas Orton arra jutott, a gyermekekkel a szobájuk zöld tapétájában található arzén végzett.

Nem csupán a tapétában volt elterjedt a Scheele-zöld használata: ruhák, kalapok, függönyök és sálak is készültek a mérgező anyaggal.

Emellett sok helyen arzénnel permetezték a zöldségeket a kártevők ellen, de még az ételbe és az italba is kerülhetett – Nagy-Britanniában először 1903-ban korlátozták az élelmiszerben való használatát.

Napjainkra a korabeli házakat már megszabadították a mérgező berendezésektől, a múzeumokban kiállított Scheele-zölddel színezett ruhák pedig jobbára üvegvitrinekben láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A patikus kiszolgálja a gyermeket arzénnel és ópiummal egy 19. századi karikatúrán (kép forrása: mentalfloss.com / Wellcome Collection)„Temze apó bemutatja gyermekeit a szép London városának” egy 1858-as karikatúrán (kép forrása: bl.uk)Scheele-zöldet tartalmazó festékesdoboz (kép forrása: Wikimedia Commons)Manchesteri gyárak 1860-ban (kép forrása: Pinterest)Mr. Krook öngyulladása Charles Dickens regényében (kép forrása: neatorama.com)Edward Jenner kísérleti oltást végez egy kisgyermeken (kép forrása: npr.org)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár