2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

2019. november 20. 18:47 Múlt-kor

A védőoltások eredete

A fekete himlő már legalább 12 000 éve fenyegeti az emberiséget, és a világtörténelem egyik legpusztítóbb ragályos kórjának számít.

Amikor az Újvilág gyarmatosítása során az európaiak magukkal hurcolták a betegséget, az óriási pusztítást végzett az őslakosok körében – a népesség akár 80%-ának haláláért is felelős lehet.

A 19. században még Európában is gyakran előfordult, körülbelül 30%-os halálozási aránnyal a fertőzöttek körében. A túlélők gyakran megvakultak, illetve maradandó sebek (himlőhelyek) maradtak a bőrükön.

1871-ben csak Nagy-Britanniában és Írországban mintegy 50 000 ember életét követelte a betegség.

1796-ban Edward Jenner angol orvos megfigyelte, hogy a szarvasmarhák közt terjedő tehénhimlő – amely kevesebb eséllyel, de átterjedhet az emberre is – által megfertőzött emberek (főként az állatokkal sok időt töltő fejőlányok) immúnissá váltak az emberek közt terjedő fekete himlővel szemben.

Jenner ennek nyomán hozta létre a világ első, kísérleti jellegű vakcináját, amely kimutatható mértékben csökkentette a betegség elterjedtségét.

Gyakorlatilag Jenner módszerének továbbvitelével zajlott a 20. század folyamán a betegség teljes felszámolása, amelynek befejeztét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980-ban jelentette be. A fekete himlő vált ezzel az első vírussá, amelyet az egész világon kiirtottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A patikus kiszolgálja a gyermeket arzénnel és ópiummal egy 19. századi karikatúrán (kép forrása: mentalfloss.com / Wellcome Collection)„Temze apó bemutatja gyermekeit a szép London városának” egy 1858-as karikatúrán (kép forrása: bl.uk)Scheele-zöldet tartalmazó festékesdoboz (kép forrása: Wikimedia Commons)Manchesteri gyárak 1860-ban (kép forrása: Pinterest)Mr. Krook öngyulladása Charles Dickens regényében (kép forrása: neatorama.com)Edward Jenner kísérleti oltást végez egy kisgyermeken (kép forrása: npr.org)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár