2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

2019. november 20. 18:47 Múlt-kor

Túladagolt kiskorúak

A hangoskodó csecsemők megnyugtatása az emberiség történelme során örökös gondot okozott, és ma is sok fejtörést okoz a szülők körében.

A 19. században látszólag megtalálták a „varázsszert”: az ópiumot. Mai szemmel nézve szinte hihetetlen, hogy a szülők hajlandók voltak gyermekeiket eszméletvesztésig adagolni a súlyos függőséget okozó droggal, azonban ekkoriban egyéb híján fájdalomcsillapítóként, illetve altatóként a felnőttek is előszeretettel fogyasztották.

Nagy-Britanniában a legnépszerűbb, gyermekeknek szánt ópiumtinktúra a Godfrey's Cordial nevet viselte, és nagy népszerűségnek örvendett, különösen a munkásosztálybeli anyák körében, akiknek igen hamar vissza kellett térniük a munkába gyermekük megszületését követően.

Nem volt ritka eljárás, hogy a munkába induló édesanya annyi Godfrey's-t adott gyermekének, hogy az különösebb nyugtalankodás nélkül kibírja, amíg ő haza nem ért.

Sajnos azonban igen gyakoriak voltak a nem szándékos túladagolások – egy 1854-es becslés szerint az ópiumhoz kapcsolható halálesetek háromnegyede ötéves vagy kisebb gyermekek túladagolását jelentette.

Napjainkban szerencsére a behatóbb és szakszerűbb szabályozásnak köszönhetően a gyermekeknek adott gyógyszerek – bár sok esetben továbbra sem tökéletesek – sokkal szigorúbb felügyelet alatt vannak, mint a 19. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A patikus kiszolgálja a gyermeket arzénnel és ópiummal egy 19. századi karikatúrán (kép forrása: mentalfloss.com / Wellcome Collection)„Temze apó bemutatja gyermekeit a szép London városának” egy 1858-as karikatúrán (kép forrása: bl.uk)Scheele-zöldet tartalmazó festékesdoboz (kép forrása: Wikimedia Commons)Manchesteri gyárak 1860-ban (kép forrása: Pinterest)Mr. Krook öngyulladása Charles Dickens regényében (kép forrása: neatorama.com)Edward Jenner kísérleti oltást végez egy kisgyermeken (kép forrása: npr.org)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár