2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Helyük van a japánok koreai munkatáborainak a világörökségi listán?

2015. május 8. 13:22 MTI

Japán több olyan szénbánya, hajógyár és más 19. századi ipartelep felvételét javasolta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára, ahol a második világháború idején több ezer koreait kényszerítettek rabszolgamunkára. Szöul emiatt csütörtökön az UNESCO átpolitizálásával vádolta meg Tokiót.

Kényszermunkások

Japán 23 ipari terület felvételét kérte a világörökségi listára, köztük hét olyan helyszínét is, ahol a világháború idején közel 60 ezer koreai kényszermunkás dolgozott. 1910-1945 között a Koreai-félsziget Tokió ellenőrzése alá került, és ebben az időszakban számos koreait hurcoltak Japánba. Kína és Dél-Korea ellenkezését fejezte ki a japán javaslattal kapcsolatban. Szöul arra is felszólította Tokiót, hogy tárják a nyilvánosság elé a japán gyarmatosítás idején alkalmazott koreai kényszermunkásokról szóló dokumentumokat.

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy vélte, a világörökségi listára pályázóknak be kell tartaniuk az UNESCO elveit, és nem szabad a gyarmatosítás történelmét magasztalniuk. A távol-keleti szigetország háborús múltjához való ellentmondásos viszonyulása feszültséget gerjesztett Japán és szomszédjai között, beleértve Dél-Koreát és Kínát.

Néhány nappal korábban 187, nemzetközileg elismert történész arra szólította fel Tokiót, hogy kérjen hivatalosan bocsánatot a második világháború idején alkalmazott szexrabszolgák miatt. Hangsúlyozták, hogy a történtek "tagadása vagy elbagatellizálása" elfogadhatatlan.

Múlt héten Abe Sindzó japán kormányfő washingtoni látogatásán mély megbánásának adott hangot hazája második világháborús szerepe miatt és részvétét nyilvánította az amerikai katonák haláláért, azonban akkor sem követte meg azt a több tízezernyi koreai és kínai nőt, akit japán katonai bordélyokba kényszerítettek. Erről mindössze annyit mondott érintőlegesen, hogy a háborús konfliktusok leginkább a nőknek okoznak szenvedést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár