2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Használt zoknival oldották meg a levegő tisztítását az Apollo 13 utasai

2016. április 11. 13:23

„Houston, baj van!” – hangzott el Tom Hanks szájából a floridai űrközpont felé továbbított kétségbeesett üzenet az 1995-ös Apollo 13 című filmben. Bár a film igaz történetet dolgoz fel, az űrhajózás-történet második leghíresebb mondata ebben a formában sohasem hangzott el. Az Apollo 13 parancsnoka, Jim Lovell ugyanis valójában a „Houston, volt egy problémánk!” üzenettel jelezte a központnak, hogy a Földtől 320 ezer kilométerre felrobbant az egyik létfontosságú oxigéntartály. A tét azonban a valóságban is óriási volt. A Holdra szállás már senkit sem érdekelt. Három űrhajós élete forgott kockán.

Az Apollo 13 űrhajó, fedélzetén Jim Lovell mellett Fred Haise-szel és Jack Swigerttel 1970. április 11-én kora délután emelkedett fel a floridai Capa Canaveral űrállomásról. A holdexpedíció harmadik napjáig minden rendben ment, ám ekkor egy rutinművelet végrehajtása – az energiaellátást biztosító tartályokban lévő oxigén megkavarása – végzetesnek bizonyult. Egy meghibásodott fűtőelem ugyanis még korábban megrongálta néhány vezeték szigetelését, amelyek így már csak a gázzal érintkeztek, és egy szikra berobbantotta a kettes számú oxigéntartályt.

A legénység tudta, hogy az oxigén- és áramellátás megszűnik, és a hajtómű is le fog állni. Nem maradt más választásuk, el kellett hagyniuk a parancsnoki modult, hogy átszálljanak az életben maradás egyetlen esélyét jelentő holdkompba.

Bár a leszállóegységet nem hosszabb használatra tervezték, az űrhajósok végül úrrá tudtak lenni a problémákon. A hajót megfelelő irányba fordították, a kilélegzett szén-dioxid tisztítását pedig szigetelőszalagokkal, könyvborítóval és egy régi zoknival megoldották. A holdkompon idővel csak egy ventilátor és a rádió maradt bekapcsolva.

A Föld légkörét elérve visszaszálltak a hőpajzzsal ellátott parancsnoki modulba, majd megkezdték a leszállást. Bár a rádiócsend a szokásosnál közel másfél perccel tovább tartott, a három űrhajós április 17-én végül épségben csobbant a Csendes-óceánba. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár