Kalandos középkor

Hannibál nyomait keresik a régészek Spanyolországban

2015. január 30. 16:08

Egy 2200 éves sáncárok maradványaira bukkantak spanyol régészhallgatók a katalóniai Valls városának területén. A feltárt leletek arról árulkodnak, hogy itt állomásozhattak a Róma ellen vonuló Hannibál csapatai.

Hannibál

A Vallst (korábbi nevén: Vilar de Vals) körülölelő 2200 éves sáncárokban ókori érméket és ólomlövedéket találtak a területen dolgozó régészhallgatók - olvasható a felfedezésről közzétett beszámolóban. Becslések szerint a sáncárok 40 méter széles, 5 méter mély és közel fél kilométer hosszú volt.

Az árok méretei igencsak meglepték az ásatást vezető régészeket, Jaume Noguerát (Barcelonai Egyetem) és Jordi Lópezt (Katalán Klasszikus Régészeti Intézet), írja a La Vanguardia katalán nyelvű spanyol lap. A szakemberek tájékoztatása szerint a területet a második pun háborúban rombolták le a rómaiak, akik döntő győzelmet arattak a Mediterráneum hegemóniájáért folyó küzdelemben a birodalommal szembehelyezkedő Karthágó felett.

A második pun háborút (i.e. 218-202) Karthágónak az a törekvése váltotta ki, hogy helyreállítsa az első pun háborúban megrendült hatalmi helyzetét. A karthágói sereg főparancsnoka, a világtörténelem egyik leghíresebb katonai vezetőjének tartott Hannibál i. e. 218-ban kerekedett fel 100 ezer fős seregével és 37 harci elefántjával, hogy Hispániából a Pireneusokon és az Alpokon át Itáliába vonuljon. Nagyjából 11 ezer emberét Hispániában hagyta, hogy védje az Ibériai-félsziget északi részét és hogy biztosítsa az élelem-, illetve fegyverutánpótlást csapatainak.

A Publius Cornelius Scipio Africanus hadvezér vezette római légiók azonban legyőzték Hannibál seregeit Hispániában, az utánpótlási vonalától elszakított Hannibál pedig két tűz közé került. A rómaiak lerohanták a karthágóiak táborát, amit a földdel tettek egyenlővé.

A punok tábora a mai Valls területén található; a Barcelonai Egyetem régészhallgatói itt találták meg a sáncárkot, illetve a pun háború idejéből származó többi leletet. A szakértők ellenállás-tomográfia vizsgálatokat (a lelőhelyek és környezetük geológiai-geomorfológiai vizsgálatainak eszköze) végeztek a leleteken, s további céljuk, hogy az elkövetkezőkben a lehető legalaposabban rekonstruálják a pun hadsereg felvonulási útvonalát a mai Spanyolország északkeleti részén.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!