2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Golyózáporban ért véget Bonnie és Clyde vad románca

2019. május 23. 15:38 Múlt-kor

„A puskák után fogtuk a pisztolyokat és a teljes tárat a kocsira lőttük, amely miután mellettünk elhaladt, nagyjából 50 méternyi távolságra tőlünk az árokba futott és majdnem felborult. Még akkor is lőttünk a kocsira, amikor az már megállt. Nem bíztunk semmit sem a véletlenre.” Két dallasi rendőr, bizonyos Bob Alcorn és Ted Hinton, így írta le találkozásuk utolsó perceit a hírhedtté vált gengszterpárossal, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val. Alcorn és Hinton annak a hattagú rendőrkülönítménynek volt a tagja, amely a Louisiana állambeli Sailes közelében lévő elhagyatott útszakaszon gyakorlatilag szitává lőtte a bűnözőpárost és annak autóját 1934. május 23-án.

Bonnie & Clyde
Kép forrása: biography.com

A rendfenntartó szervek határozott és brutális fellépését a Bonnie és Clyde két éven át tartó, 15 áldozattal járó, és több mint egy tucat bankrablásba torkolló véres ámokfutása váltotta ki.

A törékeny testalkatú Bonnie Parker és a 21 esztendős Clyde Barrow egy közös barátjuk lakásán találkozott még 1930 januárjában. Szerelem volt első látásra, de a 19 éves Bonnie, aki ekkor egy bebörtönzött gyilkos felesége volt, nem sokáig élvezhette újdonsült lovagja társaságát, mivel Clyde-ot pár nappal a történelmi találkozó után rács mögé dugták.

Két éves kényszerű szünet következett. Clyde szabadulása után azonban a szerelem tüze újra fellángolt, és a páros meghozta a nagy döntést: megélhetésüket bűnözőként fogják biztosítani.

Nemsokára Clyde bátyja Buck, annak felesége, és egy közös, régi barát is csatlakozott a duóhoz. Az öttagú banda hamar a tettek mezejére lépett és megkezdte esztelen ámokfutását; bankokat, boltokat fosztottak ki, szerény eredménnyel, hiszen zsákmányuk értéke soha nem érte el az 1500 dollárt.

Kicsi bevétel ide vagy oda, a bandatagoknak nem reszketett az ujja, ha meg kellett húzni a ravaszt, gondolkodás nélkül öltek, ha ezt a helyzet megkívánta.

A banda széthullása 1933 júliusában kezdődött. Buckot a rendőrök agyonlőtték, feleségét pedig elkapták. Pár hónappal később a csapat egy másik tagját Jones-t is letartóztatták. A gengszter duet tagjait láthatólag nem zavarták a veszteségek, és nem adták fel kártékony életmódjukat, sőt, magasabb fokozatra kapcsoltak. 1934 elején fogták magukat és betörtek egy texasi börtönbe, ahol kiszabadítottak négy bűnözőt és hidegre tettek egy börtönőrt.

A bűnüldöző szerveknél végleg betelt a pohár, az embervadászat fokozott erőkkel folytatódott.
A végzetes támadás alatt az autóban ülő, gyanútlan Bonnie és Clyde fejenként nagyjából 50 golyót kapott a testébe.

A vad románc véget ért és a „túlvilági happy end” is elmaradt, mivel az acéllövedékek által szétmarcangolt pár nem nyugodhatott egymás mellett, mert a Parker család nem egyezett bele, hogy Bonnie-t Clyde mellé temessék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: fbi.gov

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár