2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Golyó a fejbe: egy vadnyugati tündérmese vége

2018. április 3. 18:03 Múlt-kor

Amint észrevette a férfi visszatükröződő alakját a képkeret üvegéről, rögtön meghallotta a pisztoly kakasának kattanását. Látta, hogy az üvegről visszaverődő alak egy pisztolyt fog rá. Hirtelen hangos dörrenés hangja töltötte be a szobát. A golyó olyan erővel hatolt be a koponyájába, hogy az nagy erővel a képnek vágódott. A test élettelenül a földre rogyott, a hírhedt bankrablót Jesse Jamest 1882. április 3-án, elérte végzete.

Jesse James

Jesse James még tinédzserként, az amerikai polgárháború idején esett át a tűzkeresztségen, amikor bátyjával, Frankel egyetemben csatlakozott egy déli gerillacsapathoz. A kompánia Missouri államban tevékenykedett és előszeretettel hajtott végre orvtámadásokat északi katonák és katonai egységek, illetve unionista szimpatizánsok ellen. Jesse-t kétszer is mellkason lőtték, de mindegyik alkalommal túlélte a sebesülését.

A könyörtelen mészárlásoktól lélekben megkeményedett testvérpár tovább folytatta véres tevékenységeit a polgárháború után is. Ekkor leginkább republikánus tulajdonban lévő, unionista pénzintézeteket támadtak meg. Számos bankrablással a háta mögött Jesse és bandája 1873-ban “profilt váltott” és vonatrablásokból szerezte napi betevőjét. Az első ilyen akciójuk igen emlékezetesre sikerült, hiszen a bandatagok, felidézvén konföderációs múltjukat, Ku Klux Klános, fehér csukjában léptek akcióba. A banda jellemzően a poggyászkocsikban található széfeket célozta meg, az utasokat ritkábban rabolta ki.

A Jesse-Younger banda bukása 1876-ban következett be, miután a minnesotai Northfield városában egy bankrablás során Jesse és bátyja, Frank kivételével az összes bandatag golyóval a testében vagy bilincsben távozott a pénzintézetből.  A túlélőknek bujkálniuk kellett, de Jesse, ezalatt az időszak alatt sem tudta magára erőltetni a békés farmer szerepét és rövid idő múlva, 1879-ben egy új bandát állított fel. A vállalkozás azonban 1881-re teljesen kifulladt köszönhetően az akciókban életüket vesztő bandatagok létszámának drasztikus csökkenése miatt.

Jesse lőporfüstös karrierje a Missouri állambeli St. Josephben ért végleg véget. Egy szokványos reggeli, Jesse otthonában tartott munkaértekezlet alatt, amelynek témája természetesen egy elkövetkezendő bankrablás volt, a bandavezér hirtelen felállt, hogy megigazítsa a falon ferdén függő képet. Miközben Jesse ezzel bajlódott, Rober Ford, Jesse egyik utolsó bizalmasa, akcióba lendült és hátulról fejbe lőtte a dekorációt igazgató bűnözőt. Ford, akit később csak “piszkos kis gyávának neveztek”, nevezetes lépése előtt már korábban megegyezett a minnesotai kormányzóval, és a 10 ezer dolláros vérdíj reményében egyszerűen agyonlőtte Jesse-et. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár