2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltűnő biztonsági hézagok tették lehetővé, hogy az IRA meggyilkolja Lord Mountbattent

2020. szeptember 29. 17:49 Múlt-kor

A Károly walesi herceg mentora, Lord Mountbatten ellen végrehajtott sikeres IRA-merénylet megrázta a brit királyi családot. Az 1979-es gyilkosság mind a mai napig sok kérdést vet fel, egyesek egyenesen megkérdőjelezik azt is, hogy az IRA valóban részt vett-e az akcióban.

Tragikus nyaralás

1979. augusztus 27-én az írországi Classiebawn kastélyban pihenő Lord Mountbatten és családja végre fellélegezhetett: a hétfői munkaszüneti napon az elmúlt esős időszak után remek időre volt kilátás. Mountbatten is úgy gondolta, hogy elérkezett az idő egy kis kirándulásra, és a reggelinél egy családi hajókázással egybekötött rákhalászatot javasolt az egybegyűlteknek.

Déli fél tizenkettő tájban Mountbatten lányával, Patríciával, vejével, John Knatchbull-lal és két unukájával, Timothy-val és Nicholasszal egyetemben a majd’ 9 méter hosszú halászhajója fedélzetére lépett, hogy a korábban elhelyezett rákcsapdákat felszedjék. A „rákvadászatra” elkísérte őket a 83 éves Lady Doreen Brabourne, Mountbatten vejének az anyja, illetve a hajón tartózkodott az ott dolgozó 15 éves Paul Maxwell.

A Shadow V névre keresztelt hajót két biztonsági ember látcsövön keresztül szemlélte, ahogy az kifutott a kikötőből. A biztonságiak nem voltak egyedül, a közelben egy helyi IRA-tag is távcsövet ragadott, hogy figyelemmel kísérje a kikötőből kifutó Shadow V-ot.

A hajó negyedóra múlva ért a rákcsapdákhoz. Néhány száz méterre a Shadow V-tól, az egyik part menti szikla tetején, a készenlétben lévő IRA tagok már feszülten várták ezt a pillanatot. Amint a hajó lelassított és a csapdákhoz ért, egyikük megnyomta a detonátor gombját, aktiválva az előző éjjel a hajótestre felszerelt pokolgépet. A 22 kilogrammnyi gelignit detonációját fa- és fémdarabok zápora követte, cipők, mentőövek, és párnák röpültek a levegőbe, majd néma csend ereszkedett a környékre.

A robbanás teljesen szétroncsolta Mountbatten lábait és letépte róla a ruhát. Élettelen testét csupán a hosszú ujjú pulóverének egy része takarta, amelyen a második világháborúban általa irányított rombolónak, az HMS Kellynek a kitűzője virított. Mountbatten azonnal meghalt, akárcsak egyik unokája, Nicholas, és a hajón dolgozó másik tinédzser, Paul. A súlyosan megsebesült Lady Doreen Brabourne másnap belehalt sérüléseibe.

Az IRA aznap további merényletsorozattal zavarta meg a munkaszüneti nap békéjét: fegyveresei egy brit katonai oszlopra támadtak rá, majd a megtámadott konvoj felmentésére küldött, a határmenti Warrenpointból indított különítményen is rajtaütöttek.

A támadásokban tizennyolc brit katona vesztette életét és másik négy súlyosan megsebesült. Brit szemszögből 1979. augusztus 27-e az északír konfliktus legtragikusabb napjává vált. Az IRA egy nyilatkozatban vállalta a felelősséget a merényletekért.

Károly herceg éppen Írországban horgászott, amikor közölték vele „tiszteletbeli nagyapja” halálhírét. Azon az estén ezt írta naplójába: „Most, hogy elment, az élet már soha nem lesz a régi.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A warrenpointi rajtaütés során megsemmisült egyik brit katonai teherautó (kép forrása: Wikimedia Commons)A herceg a Királyi Haditengerészet egyenruhájában (kép forrása: Wikimedia Commons)A holttestek egyikének kiemelése a vízbőlKároly walesi herceg Lord Mountbattennel Windsorban, 1979.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár