2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felolvasónőjének köszönhetően élénkült fel Sisi magyarok iránti érdeklődése

2017. május 5. 09:50 MTI

Erzsébet királyné 150 évvel ezelőtti koronázására és a kiegyezésre emlékező kiállítással nyílt meg a Gizella-napok rendezvénysorozata csütörtökön a veszprémi érseki palotában. A kiállítással tíznapos rendezvénysorozat kezdődött meg Veszprémben. 

Megnyitóbeszédében Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája úgy fogalmazott: Erzsébetet "a haza megmentőjének, gondoskodó nagyasszonyának nevezték". Kiemelte, hogy a császárné magyarok iránti rokonszenve és érdeklődése 1864-ben élénkült fel, mikor Ferenczy Ida személyében magyar felolvasónője lett. A fiatal nő elkötelezettsége és tisztelete Andrássy és Deák iránt nagy hatással volt Erzsébetre is - tette hozzá.

Habsburg-Lotharingiai Mihály rámutatott: az Erzsébet királynét övező tisztelet forrása abból eredt, hogy a kiegyezés létrejöttét nagy mértékben az ő személyének köszönhetjük. Az 1867-es kiegyezésen egy olyan új alkotmányos államrend alakult ki, amelyben azt a Ferenc Józsefet emelték törvényes uralkodóvá, akinek nevéhez a szabadságharc véres megtorlása fűződött. Szerinte a dualizmus teljes korszakán végigvonuló dilemmát, vagyis azt, miként lehetett a nemzet egyszerre királyhű úgy, hogy nem tagadta meg az 1848-as eszméket sem, "a királyné bájos alakja oldotta fel". Hozzátette, hogy az 1867-es koronázás után Erzsébet királyné kezdeményezésére ajánlotta fel a király a koronázási ajándékot, összesen 100 ezer forintot a szabadságharc honvédjeinek özvegyei, árvái és a rokkantak számára.

A hagyományok megélésének fontosságáról beszélt köszöntőjében Porga Gyula veszprémi polgármester. Hangsúlyozta: Veszprém múltjában olyan kincsek vannak, amelyeket fontos, hogy megmutassunk a jelen embereinek, és az is küldetésünk, hogy a történelmi falak közt gazdag kulturális életet éljünk, hozzátegyünk valamit elődeink örökségéhez. Erről szólnak a 27. alkalommal megrendezett Gizella Napok is - mondta.

A megnyitón Márfi Gyula veszprémi érsek a koronázási hagyományokat elevenítette fel, hozzátéve, hogy Erzsébet királynét 150 évvel ezelőtt Ranolder János veszprémi püspök koronázta meg. A köszöntők után Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa az 1848/49-es szabadságharctól az első világháborúig tartó időszak bel- és külpolitikájáról tartott előadást.

A kiállítással tíznapos rendezvénysorozat kezdődött meg Veszprémben. A Gizella-napokon pénteken Szent Margit-szobrot avatnak, a Hangvillában szombaton a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, majd másnap a Muzsikás Együttes és Fülei Balázs zongoraművész lép színpadra, a május 13-ai ünnepség után Lajkó Félix és a Cimbaliband is koncertet ad a várszínpadon. Ezek mellett filmvetítések, kiállítások, családi- és gyermekprogramok, kirakodóvásár és további koncertek is színesítik a programsorozatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár