2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felolvasással és borkóstolással emlékeznek Hamvas Bélára jövő hétvégén Balatonfüreden

2023. március 24. 15:12 MTI

Hamvas napokat rendeznek Hamvas Béla író, filozófus emlékére március 31-én és április 1-jén Balatonfüreden. A kétnapos rendezvény során lesz kötetbemutató, Koloska-völgyi zarándoklat és borkóstoló is – tájékoztatták a szervezők csütörtökön közleményben az MTI-t.

Hamvas Béla
Az ifjú Hamvas Béla szüleivel az 1920-as évek végén

A pénteken és szombaton zajló, a Hamvas Béla Asztaltársaság által szervezett rendezvény küldetése Hamvas Béla szellemiségének felidézése és értelmezése.

A rendezvénysorozat a hagyományos „ráolvasással” kezdődik: a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét, ezúttal törökül.

A program folytatásaként Can Togay és Alexa Károly irodalmárok beszélgetnek az életműről. Bemutatják a tavaly kiírt Hamvas-esszépályázat legjobb írásaiból készült kötetet, melyet Az európai kultúra válsága címmel hirdettek meg, majd a nap borkóstolóval zárul.

A Figula Pincészetben mutatja be borait Sagmeister Ernő nagykanizsai borász, akivel Ambrus Lajos író, borász beszélget.

Szombaton Szarvas József színművész vezetésével séta indul a Koloska-völgybe, ahhoz a hársfához, amely Hamvas Béla Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babić műfordító emlékére pálinkával lehet koccintani, délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo-díjas költők megzenésített versei hangzanak el.

A verseket a szerzők olvassák fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőkkel pedig Kováts Péter hegedűművész beszélget majd.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként, majd könyvtárosként dolgozott.

A második világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis füzetei című sorozatot szerkesztette, 1948-ban azonban felfüggesztették állásából.

Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár