2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felesége miatt került veszélyesen közel a lebukáshoz a Hitlert átverő kettős ügynök

2016. szeptember 28. 12:21

Felesége honvágya következtében majdnem véget ért a világhírű kettős ügynök, Juan Pujol Garcia kémkarrierje – derült ki a National Archivesban őrzött, nemrég nyilvánosságra került MI5-dokumentumokból. A helyzetet az ügynök egy erkölcsileg talán megkérdőjelezhető, ám kétségtelenül igen kreatív tervvel mentette meg. 

A Garbo fedőnéven ismert ügynök 1943-ban – egy évvel azelőtt, hogy a németek számára hamis információkat közölt a szövetséges partraszállás várható helyszínéről, nagyban hozzájárulva ezzel annak sikeréhez – félelmetesen közel került a lebukáshoz - olvasható a The Telegraph honlapján. Felesége, Araceli ugyanis nehezen küzdött meg a kettős élete miatt rá nehezedő nyomással. Honvágyra panaszkodott, mivel nem sikerült megtalálnia a helyét London Harrow nevű külvárosában, ahonnan Garbo fiktív kémhálózata segítségével folyamatosan hamis jelentéseket küldött a németeknek.

Mivel félő volt, hogy valódi kiléte lelepleződik, ha a londoni spanyolok felismerik Aracelit, a feleség mozgását Garbo jelentően korlátozta: olyannyira, hogy Araceli ideje jelentős részét kénytelen volt két gyermekével otthonukban tölteni, ez pedig érthető okokból komoly frusztráció forrása lett számára. A dolgok 1943 júniusában, egy évvel a partraszállás előtt fordultak komolyra, amikor Mrs. Pujol azzal fenyegette meg férjét, hogy a spanyol követségre megy és mindent kitálal, ha nem utazhat haza édesanyját meglátogatni. „Nem vagyok hajlandó akár öt perccel tovább együtt élni a férjemmel” – fakadt ki Araceli Garbo tartótisztjének, Tomás Harrisnek. „Még ha meg is ölnek, megyek a spanyol nagykövetségre” – tette hozzá a dokumentumok tanúsága szerint. 

Mivel a spanyolországi utazás természetesen ki volt zárva, Harris javasolta, mondják azt a feleségnek, kifakadása következtében férjét leváltották ügynöki posztjáról, miközben Garbo BBC-fordítói fedőmunkája mellett csendben tovább folytathatta kémtevékenységét. Pujol azonban úgy gondolta, drasztikusabb módszerekre van szükség. Az MI5 jóváhagyásával egy, a németek átveréséhez hasonlóan ravasz megtévesztési akció tervével állt elő. 

Mrs. Pujol megtudta, hogy egy, az ő életkörülményei miatt férje és a kémfőnökök között folyó heves vitát követően Garbót őrizetbe vették. Aracelit ezt követően megfenyegették, hogy gyermekeivel együtt „szívódjon fel”. A feleség ellenőrzésére ezután egy MI5-tisztet küldtek ki, aki arra érkezett meg, hogy a feleség – egy nyilvánvaló öngyilkossági kísérlet miatt – minden gázcsapot megnyitott a házban. Harris saját feleségét küldte át Mrs. Pujolhoz, hogy megnyugtassa. Másnap Aracelit bekötött szemmel a nyugat-londoni Ham Common melletti 020-as számú MI5-kihallgatóközpontba vitték, ahol borostásan, rabruhában láthatta viszont férjét. Az ijedt feleség ekkor megesküdött férjének, hogy eszében sem volt beváltani spanyol nagykövetséggel kapcsolatos fenyegetését, csak szerette volna, ha hazatérésére vonatkozó kérését komolyan veszik.   

„Megígérte, ha kiengedik a börtönből, minden lehetséges módon segíteni fogja férjét, hogy még a korábbinál is nagyobb buzgalommal folytathassa munkáját. Stabilabb lelkiállapotban, de még mindig sírva hagyta el a tábort” – áll Harris jelentésében. A színjátéknak ekkor azonban még nem volt vége, Mrs. Pujolt ugyanis az MI5 jogtanácsosa, Edward Cussen elé idézték, aki – miután keményen lehordta Aracelit – bejelentette, úgy döntött, férje folytathatja ügynöki munkáját. Egyben Mrs. Pujol tudomására hozta, nincs ideje ilyesmivel foglalkozni, ezért nehogy még egyszer meghallja a nevét, különben elrendeli az őrizetbe vételét. Harrist érthető módon lenyűgözte a mód, ahogyan ügynöke a helyzetet kezelte: „A rendkívüli találékonysággal, amellyel megalkotta és véghezvitte a tervet, feltehetően megmentett egy olyan helyzetet, amely egyéb esetben sokkal rosszabbra is fordulhatott volna.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár