2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mengele Mozartot fütyült, miközben kiválasztotta, kit küld a gázkamrákba

2016. szeptember 26. 12:25

Egy ma is élő, 87 éves izraeli művész gyermekként láthatott bele Auschwitz borzalmaiba, egy most megjelent könyvben elmondja, hogy Josef Mengele, a koncentrációs tábor orvosa olykor unalmában Mozart-dallamokat fütyörészett, miközben eldöntötte, kit küld a biztos halálba.

„Bizonyára szerette az osztrák zeneszerzőt, mert ha éppen hatalmába kerítette az unalom a deportáltak kiválogatása közben, gyakran hallhattuk őt Mozartot fütyülni” – mondta Jehuda Bacon. A most 87 esztendős, Izraelben élő művész egyike volt azon tizenéves gyermekeknek, az ún. „Birkenau-fiúknak”, akiket Mengele munkaszolgálatra osztott be Auschwitzban.

Az újonnan megjelent könyvben a megsemmisítő táborban átélt tapasztalatairól és emlékeiről beszélt, egy rövid kivonata megjelent a Bildben is. Ez a pár sor főként a Halál Angyaláról szól, valamint hogy miként választotta ki a foglyokat a halálos emberkísérleteire. „Mindig korrekt volt, minket, gyermekeket sohasem ütött meg” – idézte őt a The Telegraph.

„Ha a nők karon ülő gyermekeikkel voltak, ezt ígérte nekik: »egy gyönyörű, tiszta, fehér színű helyre viszlek titeket, ahol a gyermekek biztonságban lesznek«. Precízen leírta a helyet, ugyanis később a saját szememmel is láthattam, miként néz ki egy krematórium. Ez elég ördögi volt”, így Bacon. Maga a könyv tulajdonképpen a túlélő, valamint Manfred Lütz pszichológus, a könyv szerkesztője közti beszélgetéseket rögzíti.

Jehuda Bacon – aki egy elismert izraeli művész, és alkotásait a világ számos országában állították már ki – 15 éves volt, amikor végig kellett néznie, amint édesapja végül az egyik gázkamrába kerül. „Tudtam, hogy utoljára látom apámat, az elválás nagyon-nagyon nehezen ment. Azt mondtam neki, hogy élni fogok, és látni fogom őt Izraelben. Azonban pontosan tudtam az igazságot, ahogyan ő is: utoljára voltunk együtt. Mielőtt elkísértek tőle, nekem akarta adni a kenyerét. Nem akartam elfogadni, hiszen a szüleim sokkal többet éheztek, mint én. Ám ő mindenképpen nekem akarta adni, így elvettem” – emlékezett vissza Bacon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár