Őrült uralkodók

Ezeréves restaurált selymekkel nyílt kiállítás Kínában

2018. augusztus 14. 19:49 MTI

A Szung-dinasztia korszakából származó ezeréves selymeket, köztük írásjelekkel festett kendőket állítottak ki a kelet-kínai Csiangszu tartomány fővárosában, Nankingban.

selyem

 Szung-dinasztia 960 és 1276 között uralkodott. A selyemből készült, buddhisták által festett kendők, virág és madár mintázatú hosszú ujjú ingek és egyéb selyemszövetek 10 éves restaurálás után októberig tekinthetők meg a nankingi Nagy Paoen Templom Örökségi Parkban.

A kínai Kulturális Örökségügyi Hivatal 2007-ben engedélyezte az ásatásokat a Nagy Paoen Templom romjainál. A régészeti feltárásból arany, ezüst, bronz kristály, üveg, achát és selyem tárgyak kerültek elő. Az archeológusok szerint mivel a tárgyak mintegy hét méter mélyen voltak elásva egy vas tartályban, jó állapotban maradtak fenn. A száz selyemszövetet, amelyre rábukkantak, feltehetően buddhisták adományoztak a templomnak.

A Kínai Nemzeti Selyemmúzeumban 2009-ben kezdődött meg a selymek restaurálása.
A kutatók hangsúlyozták: nagyon ritkán esik meg, hogy ennyi jó állapotban megmaradt selyemre bukkanjanak a Szung-dinasztia korából. A tárlaton a feltárásból előkerült 58 selyemből készült műkincset tekinthetnek meg a látogatók. A nankingi múzeum a kiállításhoz kötődően nyilvános fórumokat is rendez a selyemmel és a kiállított kelmékkel kapcsolatban.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!