Hitler elfeledett szövetségesei

Ezeréves csontvázat fordított ki sírjából a trópusi vihar Írországban

2017. október 31. 11:22

A fákat kicsavaró, orkánerejű, halálos áldozatokat is követelő, Opheliára keresztelt trópusi vihar a délkelet-írországi Wexford megyében közelében egy középkori csontváz sírját bolygatta meg. Az ezeréves csontváz felett lévő, meglazult földréteg egyszerűen leomlott a heves szél következtében.

Ezeréves csontváz

Míg Magyarországon csupán annyit éreztünk október közepén az Ophelia névre keresztelt trópusi viharból, hogy a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedett, Nyugat-Európában lényegesen több eseményt generált annál, hogy ismét elővettük a szekrényből a rövid nadrágot. Az Ibériai-félszigeten hatalmas tüzeket szított fel, Írországban pedig megszűnt az áramszolgáltatás az óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökések következtében, valamint többen életüket is vesztették. A fákat kicsavaró, orkánerejű szél a délkelet-írországi Wexford megye Kilmore Quay nevű települése közelében egy középkori csontváz sírját is megbolygatta.

A vihar után egy tengerparti sétáló vette észre az emberi maradványt, és szólt az illetékes hatóságoknak, számolt be a Irish Daily Mirror. Jim Campbell fényképész is értesült az eseményről, és kiment a helyszínre, hogy lőjön pár fotót. Elmondása szerint először az volt a véleménye, hogy a hurrikán egyik áldozatáról van szó, ám a kutatások rávilágítottak, hogy elég nagyot tévedett. Olyan ezer évet.

Egy régészt is kihívtak a maradványokhoz, aki az előzetes vizsgálatok alapján megállapította, hogy egy középkori csontvázról van szó, amelyet ezer év körülire becsült. A maradványokat Dublinba vitték további archeológiai elemzésre, hogy pontosan meg tudják határozni, mely korszakból származik.

A szakértők úgy vélik, Kilmore Quay Forlorn Point nevű helye egy ősi temetkezési hely lehetett, amely mindezidáig érintetlenül őrizte elhunytjait, ugyanis a kutatóknak fogalmuk sem volt róla, hogy mi van a földfelszín alatt. A vihar, a szél és a hullámok meglazították a talajt a tengerparti sétány közelében, így kerülhetett felszínre a középkori csontváz, amely az analízist követően az Ír Nemzeti Múzeum egyik kiállításán fog helyet kapni.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!