2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első ízben derült ki egy egyiptomi múmiáról, hogy egy várandós nő volt

2021. április 30. 10:58 MTI

Lengyel régészek Varsóban  egy egyiptomi múmiát tanulmányoztak, és röntgenfelvételik kimutatták, hogy a korábban vélttel szemben nem papot, hanem egy várandós nőt mumifikáltak az ókorban.

A tudósok csütörtöki közlése szerint ez az első alkalom, hogy méhében magzatot rejtő várandós nő ókori múmiáját sikerült azonosítani.

A lelet 1826-ban érkezett Varsóba, a koporsó felirata férfi papot említett Hor-Dzsehuti néven.

"Első meglepetésünk az volt, hogy nem találtunk péniszt, helyette melleket és hosszú hajat. Az igazi sokk akkor ért bennünket, amikor megpillantottuk az apró magzati lábakat és kezeket, és rájöttünk, hogy várandós kismamát találtunk" - mondta el Marzena Ozarek-Szilke régész-antropológus az AP-nek.

Becslésük szerint a nő 20-30 éves lehetett, a magzat koponyamérete alapján 26-28 hetes terhes, a magzat nemét még nem állapították meg.

A Varsói Múmiaprojekten (Warsaw Mummy Project) dolgozó tudósok éveken át vizsgálták a varsói Nemzeti Múzeum múmiáit, eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklap friss szá mában tették közzé.

"Ez az eddigi legfontosabb felfedezésünk, tökéletes meglepetés, ami lehetővé teszi, hogy többet tudjunk meg a várandósság és szövődményei ókori kezeléséről" - magyarázta Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója.

"Valamilyen ismeretlen okból balzsamozás közben nem távolították el a magzatot az elhunytból, ez teszi nagyon különlegessé a múmiát. Miénk a világ egyetlen olyan ismert múmiája, amelynek méhe magzatot rejt magában" - tette hozzá a szakember.

Komputertomográfia segítségével a kutatók elkészítették a múmia háromdimenziós mását, amelyen jól látható, hogy a nő hosszú, göndör haja a vállára és a mumifikált melleire omlik.

A tudósok szerint a balzsamozás kitűnő minősége arra utal, hogy a Kr. e. első század előtt végezhették el.

A kismama halálának oka nem ismeretes. A kutatók következő lépése, hogy vérvizsgálatokat végeznek szövetmintákon, hátha találnak betegségre vagy mérgekre utaló jeleket, amelyek alapján megállapíthatják, mi okozhatta a nő és magzata végzetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár