2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Johnny Mandel zeneszerző, a M.A.S.H. főcímdalának Oscar-díjas alkotója

2020. július 2. 15:58 MTI

A M.A.S.H. című Robert Altman-filmklasszikus főcímdalának Oscar-díjas zeneszerzőjét 94 éves korában, kaliforniai otthonában érte a halál.

Mandel 1925-ben született New Yorkban, édesanyja operaénekes volt és korán felfedezte tehetségét. Zenei tanulmányai után számos formációban, köztük Joe Venuti, Jimmy Dorsey, Buddy Rich és Chubby Jackson együttesében zenélt, trombitán és pozanon játszott, közben komponált is. Később a film felé fordult, az ötvenes évek végétől már filmzenéken dolgozott.

Olyan sztárokkal dolgozott, mint Count Basie, Frank Sinatra és Chet Baker, legutóbb pedig Barbra Streisand, Diana Krall és Willie Nelson felvételein is közreműködött. Öt Grammy-díjat kapott és az Oscar-díjat is elnyerte az 1966-ban készült Út a szeretet felé című film The Shadow of Your Smile című betétdaláért.

Több évtizedes hollywoodi pályafutása alatt tévésorozatok, filmek és számos más produkció számára komponált zenét. Emellett olyan emlékezetes számok is őrzik a nevét, mint a The Shining See, amelyet Peggy Lee-vel együtt jegyzett.

Filmes karrierének korai állomása volt az Élni akarok! című 1958-as film Susan Heyward főszereplésével, amelyet az első olyan produkcióként tartanak számon, amiben a dzsesszt sikerült tökéletesen beleilleszteni a filmzenébe.

Legismertebb szerzeményei között volt a M.A.S.H. című film Suicide Is Painless című betétdala. A koreai háború idején egy amerikai hadikórházban játszódó 1970-es filmhez a rendező, Robert Altman kért zenét Mandeltől.

A betétdal annyira megtetszett Altmannak, hogy végül ez lett a főcímdal. Bár eleinte Mandel tiltakozott, mert egy másik jelenethez írta a számot, de Altman és a stúdió győzött és végül a zeneszerző pályafutásának egyik legsikeresebb dala lett.

Ez a szám szólalt meg a film nyomán 1972 és 1983 között futó tévésorozatban is. Mandel 2010-ben került be a Dalszerzők hírességeinek csarnokába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár