7 végzetes pillanat

Frontkórház: az igazi MASH

2018. június 22. 13:28

A M.A.S.H. a televíziózás történetének egyik legsikeresebb sorozata, mely 11 éven át formálta az amerikai kultúrát, és magasan kiemelkedett az országos csatornák műsorai közül.

Frontkórház: az igazi MASH

A sorozat készítői arra vállalkoztak, hogy felgöngyölítik az eredeti történeteket, és felkutatják azokat az embereket, akik a koreai háborúban játszódó sorozatot inspirálták. A valódi MASH („Mobil Katonai Sebészkórház”) egységek renegát csapatok voltak, attitűdjük előrevetítette a később Amerikában is megjelenő szociális zűrzavart és feszültségeket. MASH sebészek, orvosok, ápolók, pilóták és a háborút megjárt veteránok beszámolói vegyülnek archív felvételekkel, drámai rekonstrukciókkal és korabeli fotókkal, amelyek lerántják a leplet a szórakoztatás mögött rejlő valóságról.

A MASH egy koreai mobil hadikórházban játszódott, a 4077-es egység tagjait a 8055-ös egység tagjairól mintázták. Az egyik orvos, Richard Hornberger egyben író is volt, ő volt az, aki koreai élményei alapján megírta első könyvét, a MASH-t. A könyv humoros stílusban számol be a MASH mindennapjairól, ami azért is volt érdekes, mert korábban még egy könyv sem jelent meg a témában, nemhogy könnyedebb hangvételű. A kéziratot a 20th Century Fox emberei is elolvasták, majd 100 ezer dollárt fizettek a filmes és televíziós jogokért.

A stúdió a független rendezőt, Robert Altmant kérte fel a könyvadaptáció elkészítésére. Altman egy sötét hangvételű, kormányellenes vígjátékot készített a könyv ütődött, viccelődő hadisebészeinek történetéből. A film sokkolta az amerikai közvéleményt. A Pentagon be akarta tiltatni, de végül az évtized legnagyobb sikere lett.

A sorozatváltozat elkészítésére Gene Reynoldsot kérték fel, ahol az alapot a MASH egységeknél szolgáló veteránok interjúi adták. Mindennek alaposan utánanéztek, mert bár a szórakoztatás volt az elsődleges szempont, de a történetek alapjait valós események adták, amit fontosnak tartottak megőrizni. A sorozat készítői nagyon sok orvossal és ápolóval beszéltek, akik rengeteg információval szolgáltak, és ezek adták a végül 251 epizódot megért sorozat vázát, ami teljesen belopta magát a nézők szívébe, egészen 1983-ig, amikor is a sorozat 11 évad után befejeződött.

A MASH sorozatzáró epizódja rekordnézettséget ért el, ez a rekord csak 27 évvel később dőlt meg. A MASH-t még ma is világszerte vetítik.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!